current views are: 2

3 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:45

«Όχι» του δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια

Αρνητική ήταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και στο νέο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.

Δημοσίευση 09:45’
αρθρο-newpost

Αρνητική ήταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και στο νέο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.

Αρνητική ήταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και στο νέο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.

Ο Ρωμανός είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά της απόφασης του συμβουλίου των φυλακών για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, το αίτημα απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης- ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης- ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ρωμανός δεν σκοπεύει να δεχθεί την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων που πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κάνοντας λόγο για υπέρμετρα κατασταλτικά μέτρα αλλά και για άνοιγμα κερκόπορτας ώστε οι δίκες των πολιτικών κρατουμένων να γίνονται ακόμη και εξ αποστάσεως.

Σε κείμενό του, που παρουσίασε ο συνήγορός του, ο Νίκος Ρωμανός κάνει λόγο για πολιτική εξόντωσή του και τονίζει πως «σε κάθε περίπτωση αν το κράτος με δολοφονήσει με την στάση του, ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου».

Την ίδια ώρα, ο συνεχίζει για 23η ημέρα την απεργία πείνας, με τη ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να τη συνεχίσει.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέλαβε πρωτοβουλία  για πιθανή νομοθετική ρύθμιση, ύστερα από συνεννόηση με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, για το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών του έγκλειστου και απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού.


σχετικα αρθρα