Η λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη του παρεμπορίου στη διακίνηση δομικών υλικών αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της κοινής διυπουργικής δράσης που διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους του κλάδου των δοκιμών υλικών, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεσμεύτηκαν να προωθηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Εγκατάσταση σταθερών σημείων ελέγχου στα σύνορα που θα είναι εφοδιασμένα με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας όπως κάμερες καταγραφικές, κάμερες ακτίνων Χ, γεφυροπλάστιγγες και ράμπες ελέγχου, για τον έλεγχο των ύποπτων οχημάτων και φορτίων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις και τα έργα είναι σε στάδιο ανάθεσης.

- Ενεργοποίηση πανελλαδικά δέκα μικτών μονάδων ελέγχου και δίωξης, των 20 με 25 ατόμων, που θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου στα σημεία εισόδου της χώρας και στα ενδότερα.

- Αξιοποίηση της δομής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) ώστε με ενίσχυση της στελέχωσης και της εκπαίδευσης μέσω της γραμμής καταγγελιών 1520 να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα.

- Κατάσχεση και καταστροφή των παρανόμως διακινουμένων φορτίων και κατάσχεση των οχημάτων.

- Διενέργεια έκτακτων φορολογικών ελέγχων στα σημεία παράδοσης και τοποθέτησης των προϊόντων και επιβολή των προβλεπόμενων νομικών κυρώσεων σε επαγγελματίες και ιδιώτες.

- Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της ΓΓ Βιομηχανίας για να υπάρχει ένας κατάλογος απαιτήσεων που θα πρέπει να πληροί ένα δομικό υλικό ή σύστημα (προβλεπόμενη σήμανση CE, πιστοποιητικά κλπ).

- Εξέταση της δυνατότητος περιορισμού του μικτού βάρους των οχημάτων που διέρχονται από τα σύνορα σε 1500 κιλά κατά μέγιστο, στις εισόδους όπου δεν υπάρχουν τελωνεία.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν αυτό τον σχεδιασμό συνιστώντας στα μέλη τους να συνεργάζονται με τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές και να καταγγέλλουν κάθε παράνομη ενέργεια που υποπίπτει στην αντίληψή τους, καθώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αθρόα εισροή δομικών προϊόντων και συστημάτων τα οποία δεν συνοδεύονται από νόμιμα παραστατικά ή φέρουν παραστατικά με μειωμένες ποσότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η παράνομη διακίνηση έχει διαπιστωθεί ότι συνοδεύεται με την παράνομη απασχόληση συνεργείων με αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις της παράνομης διακίνησης είναι ήδη ορατές και έχουν ως αποτέλεσμα:

- Τον μαρασμό και την καταστροφή της ελληνικής παραγωγικής και μεταποιητικής βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής με επίπτωση στην απασχόληση. Κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης πολλοί κλάδοι απώλεσαν το 40- 70% των εργασιών τους, ενώ κάθε προσπάθεια ανασύνταξης ακυρώνεται από την εμπέδωση τέτοιων πρακτικών στην αγορά.

- Τη διακίνηση χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους πιθανότατα επικίνδυνων για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών προϊόντων.

- Την ανεξέλεγκτη διακίνηση και νομιμοποίηση «μαύρου» χρήματος στην αγορά.

- Τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή κυρίως για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα για την ΕΕ σε ποσά που δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν, ξεπερνούν πάντως το ποσόν του ενός δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπό τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και των γενικών διευθυντών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από τον κλάδο των δομικών υλικών συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινο-σιδηροκατασκευαστών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων, Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κατασκευαστών Συνθετικών Κουφωμάτων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ξυλείας, Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας, Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών & Μελανιών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης, Σύνδεσμος Συστημάτων Σκίασης.