Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, την ώρα που οι γονείς του απορρίπτουν την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου για συνάντηση.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, εξήγγειλε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση, όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του», τόνισε ο υπουργός.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε: 

«Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

«Ίσως ήταν λάθος που πέρασε τόσος καιρός», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε άλλο σημείο. 

Διευκρίνισε ακόμη ότι το Τριμελές Συμβούλιο που απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να λαμβάνει άδειες προκειμένου να σπουδάζει επειδή δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, καθώς ήταν δέσμιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή που έχει βγάλει τα εντάλματα, γι' αυτό και ήταν μονόδρομος η απόφαση του Συμβουλίου.

Ακόμα ο κ. Αθανασίου, διευκρίνισε ότι αναζητεί τους γονείς του Ν. Ρωμανού για να τους παράσχει διευκρινίσεις αλλά δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές του κλήσεις και τους καλεί να επικοινωνήσουν μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Νίκος Ρωμανός δεν σκοπεύει να δεχθεί την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων που προτείνει ο Χαράλαμπος Αθανασίου, κάνοντας λόγο για υπέρμετρα κατασταλτικά μέτρα αλλά και για άνοιγμα κερκόπορτας ώστε οι δίκες των πολιτικών κρατουμένων να γίνονται ακόμη και εξ αποστάσεως.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;».

Αθανασίου: Αναζητώ τους γονείς του Ρωμανού

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν, αλλά έως στιγμής δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία στα τηλέφωνα που άφησαν. Είπε ακόμη πως ενημερώνεται κάθε δύο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατουμένου και πρόσθεσε: «Βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Φραγκίσκο Ραγκούση,  ο οποίος μίλησε στο newpost, «ο κ. Ρωμανός είχε παλαιότερα ζητήσει συνάντηση για αυτό το θέμα και δεν είχε πάρει καμία απάντηση από τον υπουργό. Τώρα θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συναντηθούν».

Επιπλέον ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή.

Όπως δήλωσε μετά τη συνέντευξη, ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας και του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να επικοινωνήσουν οι γονείς του με εκείνον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση», αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».

«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».

Εξηγώντας, δε, το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια. «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή, που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω, η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες» διευκρίνισε ο υπουργός.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για τους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό, Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας, η οποία αργότερα αμαυρώθηκε από επεισόδια στα Εξάρχεια.