Δικαστής προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τα αναδρομικά του και το δικαστήριο εξέδωσε διαταγή πληρωμής σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών.

Η διαταγή πληρωμής, η πρώτη που εκδίδεται για τα αναδρομικά δικαστικών, εκδόθηκε υπέρ του Χαράλαμπου Σεβαστίδη, προέδρου Πρωτοδικών και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο δικαστής διεκδίκησε ουσιαστικά την έκδοση απόφασης για το μισό των οφειλόμενων αναδρομικών που περιέκοψε από τους δικαστικούς το Δημόσιο με τον νόμο 4307/2014, ο οποίος ορίζει την επιστροφή σε δόσεις εντός 3 ετών των υπολοίπων χρημάτων.

Σύμφωνα με αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων και του Μισθοδικείου, τα αναδρομικά των δικαστικών συνολικά φθάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την απόφαση του Μισθοδικείου, το υπουργείο Οικονομικών επανέφερε τους μισθούς των δικαστών στα επίπεδα του 2012, αλλά μείωσε τις απαιτήσεις τους στο μισό.

Το Δημόσιο έχει δυνατότητα να υποβάλει ανακοπή, αφού του επιδοθεί η διαταγή πληρωμής και η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης.