Ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα αποτελούν οι γιορτές του Πάσχα για τους περισσότερους Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους εμφανίζονται λιγότεροι με πίστη στα θεία και την ανάσταση νεκρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο "Βήμα της Κυριακής".

Στο ερώτημα «Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών;» σημειώνεται πτώση 10 μονάδων, αφού το 2008 δήλωνε «ναι» και «μάλλον ναι» το 51,3% ενώ εφέτος το 41,8%, με το 26,5% να δηλώνει «ναι» και το 15,3% «μάλλον ναι». Αντίθετα, το 48,1% λέει «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες πιστεύουν στα θεία;», όπου μόλις το 28,8% δηλώνει «το ίδιο με πριν», το 18,9% «περισσότερο» και το 46,1% «λιγότερο».

Αναφορικά με τη γιορτή του Πάσχα, το 36% τη θεωρεί ως «μια περίοδο θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία». Αντίθετα, το 42,5% δηλώνει «μια ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα», το 39,9% «μια ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση», το 15,1% «μια ευκαιρία να βρεθώ με τους συγγενείς μου» και το 11,9% «μια ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο μου».

Για το βράδυ της Ανάστασης και την παρουσία στην εκκλησία, το 48,4% λέει «πηγαίνω απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”», το 28,8% «πηγαίνω από την αρχή της Θείας Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το “Χριστός Ανέστη”» και το 8,5% δηλώνει ότι «δεν πηγαίνω στην εκκλησία». Μόνο το 13,6% λέει ότι παρακολουθεί όλη τη Θεία Λειτουργία.

Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 56,3% λέει «ναι» και το 20% «μάλλον ναι». Αντίθετα, «όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7%. Το 3,1% δηλώνει «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «Ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται τη Μεγάλη Εβδομάδα;» δηλώνεται ότι το 43,9% διακατέχεται από κατάνυξη, το 25,1% από ευλάβεια, το 18,4% από ηρεμία, το 14,8% από αγάπη, από γαλήνη το 12,9%, από χαρά το 10,5% και από φιλάνθρωπα συναισθήματα το 11,1%.

Παράλληλα, η οικονομική κρίση αποτυπώνεται έντονα στα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, καθώς το 64,7% δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για τις ημέρες του Πάσχα. Ενδεικτική των προβλημάτων είναι και η απόφαση πολλών να εορτάσουν το Πάσχα στον τόπο διαμονής τους. Και στην ερώτηση «Εφέτος σχεδιάζετε να φύγετε τις ημέρες του Πάσχα;» το 45,3% λέει «όχι» και το 9,1% «μάλλον όχι». Αντίθετα, το 34,2% δηλώνει «ναι» και το 10,6% «μάλλον ναι». Μάλιστα στην ερώτηση «Για ποιον λόγο δεν θα φύγετε τις ημέρες του Πάσχα;» το 42,2% δηλώνει «δεν έχω χρήματα».

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα το 41,2% θα μείνει «στον τόπο κατοικίας μου», το 40,3% «στον τόπο καταγωγής μου» και το 17,1% «σε κάποιο άλλο μέρος».

Βεβαίως παρά την οικονομική κρίση θα τηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα των ημερών, αφού το 81,9% θα βάψει κόκκινα αυγά, το 73,3% θα ψήσει αρνί και το 60% θα μαγειρέψει μαγειρίτσα. Και την Κυριακή του Πάσχα το 37,6% θα ακούσει δημοτική μουσική και το 8% ρεμπέτικα. Μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα, περισσότερο από το 90%, δηλώνει ότι «ο εορτασμός του Πάσχα συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης και στη μετάδοση στις νεότερες γενιές».

Τέλος, αναφορικά με τις απαιτήσεις των πιστών από την Εκκλησία, αυτές είναι η αλληλεγγύη απέναντι στους φτωχούς, η προστασία των αδυνάτων και η υποστήριξη των ανθρώπων στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής.