current views are: 1

5 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:45

Η Φυλή δεν θα υποδέχεται απορρίμματα εκτός Αττικής

Η χωματερή της Φυλής δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων επεσήμανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προαναγγέλοντας ότι θα κλείσει έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Δημοσίευση 11:45’
αρθρο-newpost

Η χωματερή της Φυλής δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων επεσήμανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προαναγγέλοντας ότι θα κλείσει έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Η χωματερή της Φυλής δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων επεσήμανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προαναγγέλοντας ότι θα κλείσει έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο ψήφισμα, διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής, ενώ δίνεται σαφές μήνυμα στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ότι η Φυλή δεν θα υποδέχεται πλέοναπορρίμματα εκτός Αττικής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που διήρκησε έξι ώρες, διαφάνηκε ότι η κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, αποτελεί πλέον παρελθόν για την Περιφέρεια.

Στη συνεδρίαση μετείχαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Φυλής, Κερατέας- Λαυρεωτικής, Γραμματικού, εκπρόσωποι από τους δήμους Σπάρτης, Διονύσου, Λαυρεωτικής και από οργανώσεις (ΠΡΟΣΥΝΑΤ).

Παράλληλα, επικυρώθηκαν δύο ψηφίσματα από την πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων της Αττικής. Το ένα αφορά στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης Αποβλήτων», για οποίο η Περιφέρεια ζητεί να αποσυρθεί, καταγγέλλοντας ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Το δεύτερο ψήφισμα αφορά στην πολιτική της περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, πιστοποιείται η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, ανακοινώνεται η ανάγκη κατάρτισης τοπικών σχεδίων δράσης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι προϊόν σύγκλισης των απόψεων των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγκλισης θα γίνει σειρά συναντήσεων και θα διοργανωθούν ημερίδες, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, ειδικοί επιστήμονες, οργανώσεις και επιτροπές πολιτών. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών για τα ευεργετήματα -περιβαλλοντικά και οικονομικά- της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.

 


σχετικα αρθρα