Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Περίπου εκατό είναι οι Σύροι που παραμένουν στο γυμναστήριο της Ιεράπετρας και αναμένεται να φύγουν τις επόμενες ώρες από την πόλη.

Η αστυνομία τους προμηθεύει με προσωρινές άδειες παραμονής και το τελικό στάδιο του Γολγοθά τους είναι η έκδοση παροχής ασύλου από τις υπηρεσίες του Ηρακλείου, της Πάτρας, της Ρόδου και άλλων μεγάλων πόλεων από τις οποίες θα συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που έφτασαν στην Ιεράπετρα, μετά από πολυήμερο Γολγοθά στη Μεσόγειο, με το φορτηγό πλοίο Baris στο οποίο επέβαιναν συνολικά 584 μετανάστες.

Οι 260 που έφυγαν το βράδυ της Πέμπτης από το κλειστό γήπεδο της Ιεράπετρας όπου φιλοξενούνταν, είναι οικογένειες από τη Συρία και έχουν ήδη λάβει από τις ελληνικές αρχές τα απαραίτητα έγγραφα.

Με ναυλωμένα από το δήμο πούλμαν έφτασαν μέχρι το Ηράκλειο και από εκεί με δικά τους οικονομικά μέσα θα προωθηθούν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, επιθυμία που έχουν εκφράσει οι περισσότεροι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη, τους περιμένουν συγγενείς τους στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Όσο για το φορτηγό πλοίο που τους μετέφερε και παρέμενε αγκυροβολημένο στον όρμο της Ιεράπετρας, αφού επιθεωρήθηκε και βρέθηκε σε καλή κατάσταση, θα ρυμουλκηθεί, μετά από εισαγγελική εντολή για άμεση απομάκρυνσή του, κατά πάσα πιθανότητα στην Ελευσίνα.