Με ένα προκλητικό κείμενο-ψήφισμα η Ε' ΕΛΜΕ κάνει λόγο για κράτος δολοφόνων που αποφάσισε να οδηγήσει στο θάνατο τον Νϊκο Ρωμανό, έξι χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, και καλεί τους μαθητές σε εξέγερση τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί καθήκον.

Στο κείμενο οι συνδικαλιστές καθηγητές τονίζουν: 

«Ο έφηβος Νίκος, ο Νίκος Ρωμανός, διάλεξε ένα δικό του προσωπικό τρόπο να συγκρουστεί με ένα κράτος δολοφόνων, που τροφοδοτείται από μια κοινωνία απάθειας, αδιαφορίας και συνενοχής....Από τον Φλεβάρη του 2013, που συνελήφθη για ληστεία στον Βελεβεντό Κοζάνης, επανηλειμένα βασανίστηκε, κακοποιήθηκε βάναυσα από τους ανθρωποφύλακες συναδέλφους του δολοφόνου του φίλου του, του Αλέξη.... Το κράτος των δολοφόνων αποφάσισε, έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του φίλου του Αλέξη, να οδηγήσει και τον Νίκο στο θάνατο, απορρίπτοντας την αίτησή του».

Απευθυνόμενοι στους μαθητές καταλήγουν:

«Φίλοι μαθητές, βοηθήστε να σωθεί ο Νίκος και να κερδίσει το στοιχειώδες ίδιο με το δικό σας δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή.  Η αλληλεγγύη για τη σωτηρία της ζωής του Νίκου είναι αγώνας και για τη δική σας ζωή και μόρφωση.
Όταν η Τυραννία είναι Νόμος, η εξέγερση δεν είναι απλά ο τρόπος ζωής, που έχει το περισσότερο νόημα . Όπως διδάσκουν ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτονας, γίνεται ΚΑΘΗΚΟΝ». 

Η ανακοίνωση της Ε' ΕΛΜΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία τόνισε ότι πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τα κόμματα και πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Βούλτεψη επισήμανε ότι είναι αδιανόητο, άνθρωποι που θέλουν να αποκαλούνται εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του μίσους, να επιβραβεύουν εγκλήματα, να ξεσηκώνουν την νεολαία, να υπερασπίζονται την τρομοκρατία και να αμφισβητούν τους νόμους.

Ανέφερε, επίσης, ότι προϊστάμενος όλων αυτών είναι ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κοτσυφάκης, στέλεχος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τύποι αυτοί πληρώνονται από τις θυσίες και τους φόρους των Ελλήνων πολιτών για να διαπλάθουν συνειδήσεις και να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας. Μετά τη νεολαία του κι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για την αυριανή συγκέντρωση, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη "εξέγερση"», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέροντας ότι «περιμένουμε άμεσα την καθολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου».

Με αφορμή το κείμενο ψήφισμα, ξέσπασε άγρια κόντρα στη Βουλή, ανάμεσα στον κοινοβουελυτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση. Ο κ. Γεωργιάδης, αφού ανάγνωσε το κείμενο-ψήφισμα, ζήτησε να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζήτησε επίσης από τον υπουργό Παιδείας να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών.

Η απάντηση της Ε΄ΕΛΜΕ και του προέδρου της ΟΛΜΕ:

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, με τον οποίο επικοινώνησε το newpost, δήλωσε πως δεν έχει διαβάσει το ψήφισμα. «Ξέρω όμως ότι πρόκειται για ένα κείμενο που ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση και όχι σε μια απλή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου», πρόσθεσε και επιφυλάχτηκε για πιο σαφή τοποθέτηση όταν διαβάσει το κείμενο.

Μιλώνας στο newpost, ο γραμματέας της Ε΄ΕΛΜΕ Αθηνών Γιώργος Δαβός τόνισε: «Είναι ένα ψήφισμα της γενικής συνέλευσης και όχι του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο δεν μπορώ να σχολιάσω. Το ψήφισε η πλειοψηφία σε μια συνέλευση στην οποία βρίσκονταν περισσότεροι από 200 καθηγητές».

Όμως, θέλοντας να προσθέσει την προσωπική του άποψη, ο κ. Δαβός τόνισε: «Ως εκπαιδευτικός, το μόνο που έχω να πω είναι πως η φρασεολογία του ψηφίσματος είναι δευτερεύουσα. Κυρίως πρέπει να σταθούμε στο ότι οι καθηγητές είναι οργισμένοι, καθώς με το ζόρι, πια, καταφέρνουν να κρατήσουν τους μαθητές τους στην τάξη. Τα παιδιά μας ρωτάνε για την αντιμετώπιση ενός νέου ανθρώπου που θέλει να μορφωθεί κι εμείς δεν έχουμε απαντήσεις».