current views are: 1

7 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:03

Μέχρι τα ξημερώματα οδομαχίες στα Εξάρχεια και εκατοντάδες προσαγωγές

Αυτό που όλοι φοβούνταν δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν.

Δημοσίευση 07:03’
αρθρο-newpost

Αυτό που όλοι φοβούνταν δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν.

Επιμέλεια: Ντίνα Καραμάνου

Αυτό που όλοι φοβούνταν δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν.

Η Αθήνα, πεδίο μάχης μέχρι τα ξημερώματα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας επεισόδια και συλλήψεις.

Η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, φορτισμένη και από την απεργία πείνας του φίλου του και κρατούμενου για τη ληστεία στο Βελβεντό, Νίκου Ρωμανού, μετέτρεψε τις πορείες μνήμης σε πραγματικό πόλεμο.

Μέχρι τα ξημερώματα η «μάχη της Αθήνας»

Στην Αθήνα, οι μεσημεριανές πορείες των φοιτητών, των μαθητών και κομμάτων της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι έγιναν εντός της απαγόρευσης-λόγω της επίσκεψης Νταβούτογλου-ολοκληρώθηκαν ειρηνικά.

Το βράδυ, όμως, τα καλέσματα των αντιεξουσιαστών μετατράπηκαν, γρήγορα, από πορείες μνήμης σε οδομαχίες που κράτησαν ολόκληρη τη νύχτα.

Η αρχή έγινε, λίγο μετά τις 7 το βράδυ, στην οδό Πανεπιστημίου, όταν σε γνωστό κατάστημα ρούχων έγινε πραγματική λεηλασία: κουκουλοφόροι εισέβαλαν, έβγαλαν έξω τα ρούχα και τους έβαλαν φωτιά.

Γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε πολλά σημεία, καθώς η πορεία κατέληγε στο Σύνταγμα και επέστρεφε-μέσω Προπυλαίων- στην Ομόνοια: Βουκουρεστίου, Πολυτεχνείο, Αγίου Κωνσταντίνου, Στουρνάρη και τελικά,ανθρωποκυνηγητό στα στενά των Εξαρχείων και ένα μίνι ολοκαύτωμα στην πλατεία.

Φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, σπασμένες τζαμαρίες καταστημάτων και σε εκδοτήρια εισιτηρίων, εκτεταμένες ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών ήταν το σκηνικό της «εμπόλεμης ζώνης» σε ολόκληρο το κέντρο.

Μέχρι τη μια μετά τα μεσάνυχτα είχαν γίνει περισσότερες από 211 προσαγωγές, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία: μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν αστυνομικούς να πυρπολούν κάδους σκουπιδιών, να επιτίθενται αναίτια σε διαδηλωτές, να χτυπούν περαστικούς και επιβάτες του μετρό μέσα στους σταθμούς.

Η αύρα στα Εξάρχεια – Φωτιά στα μπαλκόνια

Η αστυνομία έβγαλε στους δρόμους και τις αύρες ρίψης νερού, εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Με μία από αυτές, η οδομαχία στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας ήταν πολύωρη: από τη μία πλευρά νεαροί πετούσαν πέτρες και μολότοφ, από την άλλη η αύρα, περικυκλωμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ, επιχειρούσε σε τακτικά διαστήματα ρίψεις νερού.

Η δεύτερη αύρα έφτασε μέχρι και την πλατεία Εξαρχείων, από όπου οι ρίψεις μολότοφ – ακόμη και από τα μπαλκόνια, η χρήση χημικών, ο πετροπόλεμος και οι προσαγωγές κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα.

Από μολότοφ, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ένα μπαλκόνι έπιασε φωτιά και τυλίχτηκε στις φλόγες στην οδό Οικονόμου.

Συνολικά 296 προσαγωγές έγιναν, εκ των οποίων οι 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Εξάλλου, στα επεισόδια τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί.

Επεισόδια και συλλήψεις στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές.

Σύμφωνα με το Patrastimes, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν με σφεντόνες που πετούσαν μεταλλικά σφαιρίδια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, στους αστυνομικούς επί της οδού Κορίνθου στο ύψος της Πατρέως.

Μάχες σώμα με σώμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε εισβολή μέσα στο κτίριο, στο οποίο βρίσκονταν από το μεσημέρι οι διαδηλωτές, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με κοντάρια στα χέρια. 

Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε επτά προσαγωγές.

Η… μάχη της Κρήτης

Στο Ηράκλειο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Λιονταριών, ενώ από την έναρξη της πορείας λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, σημειώθηκε ένταση όταν άτομα εκτόξευσαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν η πορεία έφτασε στην οδό Δικαιοσύνης ωστόσο η ένταση κλιμακώθηκε από κουκουλοφόρους που πέταξαν μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών.

Στη συνέχεια ομάδα αντιεξουσιαστών άναψε φωτιές σε κάδους και η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Ηρακλείου έγινε αποπνικτική.

Στα Χανιά, μάδα αγνώστων πέταξε πέτρες και μολότωφ σε δύο τράπεζες στην οδό E. Βενιζέλου ενώ έβαλε φωτιά και σε δύο κάδους. Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και το επεισόδιο έληξε αφού οι ταραξίες διέφυγαν σε γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί προχωρησαν και σε προσαγωγές .

Στο Ρέθυμνο αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Δημαρχείο και  στην Σητεία το “ραντεβού” δόθηκε στην πλατεία του Αγνώστου στρατιώτη.

Αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτα ενώ εκτελούν συνεχείς περιπολίες σε κτίρια που χαρακτηρίζονται ως πιθανοί στόχοι αγνώστων, όπως πχ κτίρια φορέων και τράπεζες, 

Επεισόδια σε όλη την Ελλάδα – Συγκεντρώσεις και την Κυριακή

Επεισόδια, επίσης, σημειώθηκαν στον Βόλο, τη Βέροια, τη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα.

Η σημερινή μέρα συνεχίζεται με συγκεντρώσεις στα δικαστικά μέγαρα όπου θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες από όλες τις πόλεις, ενώ στις 5 το απόγευμα υπάρχουν καλέσματα συγκεντρώσεων αλληλεγγύης προς τον Νίκο Ρωμανό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.


σχετικα αρθρα