Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Αρχικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επανέλαβε ότι «το Δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές του στους δικαστές αλλά αδυνατεί να τις καταβάλει σε αυτήν τη φάση» και τόνισε ότι λυπάται και στενοχωριέται για την κατάσταση αυτήν, ενώ κάλεσε τους δικαστές να σταθούν δίπλα στη χώρα και να κάνουν υπομονή.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρόκειται για μία κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς η χώρα σιγά- σιγά βγαίνει από την κρίση και οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί. Χαρακτήρισε εξάλλου τραγική την κατάσταση στο επίπεδο του έμψυχου υλικού των δικαστηρίων, καθώς ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων είναι ένα προς ένα στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας δικαστής προς 0,60 υπάλληλο.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα της Ποινικής Δικαιοσύνης, είναι η βραδύτητα απονομής η οποία ορισμένοι επισημαίνουν πως έχει φτάσει στα όρια της αρνησιδικίας, ενώ αναγνώρισε ότι ναι μεν έχουν γίνει αρκετά βήματα από τη πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος ωστόσο πρέπει να γίνουν κι άλλα

Ακόμη επισήμανε ότι ένα από τα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι ο μεγάλος αριθμός αναβολών, ζητώντας στο σημείο αυτό τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων. Εξάλλου, η κ. Κουτζαμάνη επανέλαβε την αναγκαιότητα επιμήκυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες, καλώντας τους δικηγόρους να μην οχυρώνονται πίσω από την απόφαση της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που δεν αποδέχεται την επιμήκυνση του ωραρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, απαντώντας στην κ. Κουτζαμάνη για το ζήτημα του ωραρίου που έθεσε, δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει στην Ολομέλεια να ανασταλεί για πέντε μήνες η απόφαση για τη μη παράταση του ωραρίου, έτσι ώστε να καταδειχθεί ότι η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλεται στο ωράριο, αλλά στα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είναι οι ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού, η κτιριακή ανεπάρκεια κλπ.

Παρεξήγηση προκάλεσε η πρότασή της κ. Κουτζαμάνη για μείωση, όπου αυτό είναι εφικτό, «των αδειών επαπειλούμενης κύησης» καθώς η ραγδαία αύξηση του αριθμού των αδειών αυτών προκαλούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, τη στιγμή που η πλειοψηφία των εισαγγελέων είναι γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την παράκληση προς τις γυναίκες συναδέλφους της, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, αντί να λαμβάνουν «άδειες επαπειλούμενης κύησης» να ζητήσουν από τους προϊσταμένους να κάνουν τη διεκπεραίωση δικογραφιών στο σπίτι τους.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η «άδεια επαπειλούμενης κύησης» δεν έχει ουδεμία σχέση με την υποχρεωτική άδεια κύησης, αλλά είναι άδεια που χορηγείται ως ένα στάδιο προετοιμασίας προς κύηση, λόγω κάποιων προβλημάτων.

Πλούσια ήταν η εναλλαγή στο βήμα εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης για ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων και τον σχηματισμό δικογραφιών.

Από τα πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν και απαιτήθηκαν θέματα όπως είναι η μη πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου για τα αναδρομικά των δικαστών, η δικογραφία των υποβρυχίων, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο απεργός Νίκος Ρωμανός, η παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, τα κτιριακά προβλήματα των δικαστηρίων, τα οργανικά κενά δικαστών και δικαστικών λειτουργών, κλπ.