Στοιχεία για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο που κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ από το 2009 και μετά έφερε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

 Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από το 2009 και μετά και δείχνουν υψηλή την ποσοστιαία εμπλοκή αστυνομικών σε τέτοιες υποθέσεις.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του κ. Κικίλια, σύμφωνα με στοιχεία από τις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, κατά το χρονικό διάστημα 2009- 2012 καταγράφηκαν συνολικά 109 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατά το έτος 2013, οι εν λόγω υπηρεσίες επιλήφθηκαν 109 περιστατικών (82 στην Αττική, 10 στη Θεσσαλονίκη και 17 στην υπόλοιπη επικράτεια), με εμπλεκόμενους συνολικά 33 ιδιώτες, 18 οργανωμένες ομάδες, 37 αστυνομικούς και 21 άγνωστους δράστες.

Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα εν λόγω περιστατικά ανήλθαν σε 31, 27 στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη επικράτεια, ενώ ενεπλάκησαν συνολικά πέντε ιδιώτες, πέντε οργανωμένες ομάδες, 13 αστυνομικοί και οκτώ άγνωστοι δράστες.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους που έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία.

Η βουλευτής είχε επισημάνει πως είναι μεν «σημαντικό ότι από το 2013 άρχισε η συστηματική καταγραφή των εγκλημάτων μίσους από την αστυνομία αλλά είναι ανησυχητικό πως, είτε δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των ποινικών διώξεων και των καταδικών για εγκλήματα μίσους, είτε, ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ποινικών διώξεων και καταδικών για εγκλήματα μίσους».

Ο κ. Κικίλιας επαναλαμβάνει ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ για την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων με συγκεκριμένες δράσεις, για την άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας κατά παντός συμμετέχοντος και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενου σε πράξεις που υποδηλώνουν ρατσιστικά κίνητρα ή άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι έχει, ήδη, συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενιαίος μηχανισμός καταγραφής περιστατικών ρατσισμού, καθώς και ενιαία βάση δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων.