Σε πολυετείς ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν δύο άτομα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατηγορούμενοι για αρχαιοκαπηλία

Ειδικότερα, ο ένας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και ο άλλος σε 8 χρόνια. Οι δύο, κατηγορούνται για την υπόθεση του μακεδονικού θησαυρού που είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στη Γερακαρού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε από ειδικούς σε 11,5 εκατ. ευρώ. 

Ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή επέστρεψε στις φυλακές, όπου κρατείτο, ενώ ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος, με όρο, μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η εμπλοκή των δύο παραπάνω αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, ύστερα από ανώνυμη επιστολή που έφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Ανάμεσα στις αρχαιότητες που είχαν βρεθεί τότε στα χέρια των αρχαιοκαπήλων και τα οποία, όπως προέκυψε από την έρευνα, διαπραγματεύονταν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονταν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, γυάλινο αγγείο, πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των κατασχεθέντων αρχαίων είναι ότι αμέσως μετά τον εντοπισμό τους μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου παρουσιάστηκαν επισήμως.