Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός μετά και την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.

«Ξεκίνησα την σίτιση του ασθενούς», είπε στο newpost η γιατρός του νοσοκομείου «Γιώργος Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, το μεσημέρι της Τετάρτης, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ένας από τους πρώτους που τον επισκέφτηκαν, ο καθηγητής του στο σχολείο των φυλακών Αυλώνος όπου κρατούνταν πριν από τον Κορυδαλλό και από το οποίο έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο Πέτρος Δαμιανός έγραψε στη σελίδα του στο facebook:

«Η πρώτη του φράση μετά τις χαρές: Κύριε Πέτρο, να επικοινωνήσουμε με τη σχολή για να μη χαθεί το εξάμηνο»


 

Σύμφωνα με τους γιατρούς του, οι κίνδυνοι για την υγεία του δεν έχουν απομακρυνθεί, όμως τα ζωτικά του όργανα δεν έχουν υποστεί βλάβες και αυτό τους γεμίζει αισιοδοξία.

Ο Νίκος Ρωμανός θα αρχίσει τη σίτισή του πολύ προσεκτικά: αρχικώς έφαγε μία φρυγανιά με τσάι, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί με 4 κουταλιές φαγητού ανά δίωρο.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Χρήστος Τσάμης, ο Νίκος Ρωμανός θα παραμείνει νοσηλευόμενος για μερικές ημέρες διότι η διαδικασία επανασίτισης απαιτεί αυξημένη ιατρική φροντίδα διότι εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία του.

Για «νίκη» που ήρθε ως «αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Νίκος Ρωμανός.
Ο κρατούμενος με την δήλωση που έστειλε από το δωμάτιο του νοσοκομείου, ευχαριστεί και τους γιατρούς του «Γεννηματάς» που, όπως λέει «με στήριξαν όσο μπορούσαν».

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ρωμανού:

«Μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα σταματάω την απεργία πείνας, έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμένα, είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κάνοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτησή μου, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται, να 'φοράω βραχιολάκι'.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε γι αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές.
Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς οι πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτήν την μάχη.
Υψώνω τη γροθιά μου, στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και την απεριόριστη αγάπη  μου, σε όλους εκείνους τους συντρόφους, που στάθηκαν δίπλα μου ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ"

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

ΥΓ1: Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες
ΥΓ2: Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπορούσαν.