Την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος δημότης του νησιού σε μια σεμνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας των ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με μαθητές σχολείων της Κέρκυρας στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, όπου τα παιδιά επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Η προσφώνηση προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, έγινε από δύο μαθητές, ενός από τα Γυμνάσια και ενός από τα Λύκεια της πόλης, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμό με θέμα «Τι ζητούν οι νέοι από την Ορθοδοξία σήμερα».

Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο κ. Βαρθολομαίος αναγνώρισε ότι οι νέοι, είναι φυσικό να προβληματίζονται, να ζητούν απαντήσεις για τον Θεό, το παρόν, το μέλλον, την κοινωνική αδικία, την σύγκρουση των πολιτισμών και των θρησκειών, τον φανατισμό και τον φονταμενταλισμό» και υπογράμμισε: «Η νεότητα είναι η εποχή της διερευνήσεως του κόσμου, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Είναι η περίοδος των αποριών και των ερωτήσεων. Είναι ακόμη και η περίοδος της κριτικής ή και της αρνήσεως των μεγαλυτέρων, του κατεστημένου, ακόμη και των θεσμών», για να συνεχίσει λέγοντας ότι, «η Ορθόδοξη Εκκλησία ζει και κινείται μέσα στον κόσμο και γι΄αυτό έχει πάντοτε απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και απασχολούν τους ανθρώπους».

Σήμερα χοροστάτησε στην ακολουθία παρακλήσεως του Αγίου Σπυρίδωνος και εξόδου του ιερού Σκηνώματος στη Θύρα, για τριήμερο προσκύνημα.

Το μεσημέρι, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, όπου έγινε σύντομη ξενάγηση στους χώρους και ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος. Ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας προσέφερε στον κ.κ. Βαρθολομαίο αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Συμεών από το εικονοστάσι του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, καθώς και το μετάλλιο του Μουσείου Καποδίστρια.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό στο νέο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.