Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Συμπληρώνουμε σχεδόν δεκαπενθήμερο έντονων καιρικών φαινομένων στον Ελλαδικό χώρο.

Θα έλεγε κανείς «Λονδίνο γίναμε».

Ασταμάτητες καταιγίδες, δρόμοι χείμαρροι, ποτάμια «φουσκωμένα», φονικές πλημμύρες.

Το ερώτημα είναι γιατί;

«Ένα από τα χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής είναι αυτό. Να επιμένει μια συνθήκη επί πολλές ημέρες», λέει στο newpost ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος. «Ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν είναι μόνο η έντονη κακοκαιρία, είναι και η επίμονη κακοκαιρία», διευκρινίζει.

Όπως εξηγεί, «Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, πολλά χαμηλά βαρομετρικά συστήματα ακολουθούσαν το ένα το άλλο φτάνοντας στη χώρα μας. Από το απόγευμα θα είναι καλύτερος ο καιρός, αλλά μέσα στην εβδομάδα πάλι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη δυτική Ελλάδα».

Τα συστήματα αυτά δεν... φέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αλλού έβρεχε ασταμάτητα επί 24ωρα αλλά με μια φυσιολογική ένταση, αλλού έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά πολλά χιλιοστά νερού.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεγάλα ύψη βροχής μέσα μία μέρα σημειώθηκαν στην Αίγινα τη Δευτέρα (με ύψος βροχής 77 χιλιοστά), την Ηγουμενίτσα, τους Παξούς (120 χιλιοστά στις 5 Δεκεμβρίου).
Ασταμάτητη βροχή σημειώθηκε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα: Στο Κιλκίς, σε εννέα μέρες έπεσαν 180 χιλιοστά ύψος βροχής και στο Στρατώνι Χαλκιδικής 220. 

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών 

Μόνο στην Κρήτη θα συνεχίσει να βρέχει μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού από απόψε ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι απλά συννεφιασμένος.

Ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατούν και την Κυριακή με τη θερμοκρασία να σημειώνει μιρκρή άνοδο, ενώ από τη Δευτέρα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν ασθενείες βροχές, που την Τρίτη και την Τετάρτη θα «δώσουν» έντονες καταιγίδες