Εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε εκβιασμούς και απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν ένας απόστρατος αστυνομικός και δύο ιδιώτες, μεταξύ των οποίων ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμη πέντε άτομα (δύο ιταλοί υπήκοοι τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς και άλλοι δύο Ιταλοί και ένας Έλληνας, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας).

Οι δράστες, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2014, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος ύψους 110.400 ευρώ τουλάχιστον.

Η καταγγελία

Όλα άρχισαν τον Ιούλιο του 2014, όταν καταγγέλθηκε από επιχειρηματία, ότι ο συλληφθείς ιδιώτης και ο ιταλός υπήκοος, που έχει ταυτοποιηθεί, τον εξαπάτησαν και του απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 65.000 ευρώ, με το πρόσχημα υποτιθέμενης επένδυσης, που αφορούσε στην εισαγωγή σιδήρου, από την Ιταλία στην εγχώρια αγορά.

Η συναλλαγή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ενώ ο συλληφθείς, τόσο προσωπικά, όσο και μέσω τρίτων ατόμων, απειλούσε και εκβίαζε τον επιχειρηματία, όταν αυτός αντιλήφθηκε την απάτη.

Η δράση της οργάνωσης

Στο πλαίσιο εξέτασης της καταγγελίας προέκυψε επίσης ότι, τον Ιούνιο του 2014, οι δύο παραπάνω δράστες, σε συνεργασία με τον απόστρατο αστυνομικό, εξαπάτησαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Κένυας, από τους οποίους απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 55.000 δολαρίων για υποτιθέμενη επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ με διάφορες μεθοδεύσεις κατάφεραν να τους αποσπάσουν άλλα 6.500 ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα γα να μη γίνουν αντιληπτοί. Ενδεικτικό του προσχεδιασμού και της οργάνωσης της εγκληματικής τους δράσης είναι το γεγονός της ολιγοήμερης παρουσίας στην Ελλάδα των Ιταλών η χρήση ιταλικής σύνδεσης τηλεφωνίας και η «εξαφάνισή» τους μετά την καταβολή των χρηματικών ποσών.

Σημειώνεται ότι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης προσέγγιζε τα υποψήφια θύματα, εμφανιζόταν ως πρέσβης, πρόξενος αφρικανικών χωρών, μέτοχος ή εκπρόσωπος εταιρίας, που δραστηριοποιείται στην έκδοση δανείων και αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία, λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή.

Ο απόστρατος αστυνομικός παρουσιαζόταν ως εν ενεργεία αξιωματικός της Αστυνομίας, απόστρατος αστυνομικός της Ε.Υ.Π., αστυνομικός της INTERPOL και σωματοφύλακας του πρώτου.

Ο ιταλός υπήκοος, που έχει ταυτοποιηθεί, παρουσιαζόταν ως οδηγός του ημεδαπού, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ενώ ήταν παρών κατά την παράδοση των χρηματικών ποσών των ανωτέρω παθόντων στο αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Η Ιταλίδα, που έχει ταυτοποιηθεί, παρουσιαζόταν ως διευθύντρια διαφόρων επιχειρήσεων στην Ιταλία, είχε διαμεσολαβητικό ρόλο και αναλάμβανε την εκτίμηση και την σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων για τις υποτιθέμενες αγοραπωλησίες.
Η Ελληνίδα συλληφθείσα παρουσιαζόταν ως σύζυγος του «αρχηγικού» μέλους και συμμετείχε στις εγκληματικές του δραστηριότητες, είτε επιβεβαιώνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του, είτε πραγματοποιώντας έμμεσες απειλές προς τα θύματα.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση και απάτη.