current views are: 2

14 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση21:15

Έργα επέκτασης και προστασίας για το λιμάνι των Σφακίων

Αλλαγές είναι στα σκαριά για το λιμάνι των Σφακίων στα Χανιά με κύριες την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου και την επέκτασή του.

Δημοσίευση 21:15’
αρθρο-newpost

Αλλαγές είναι στα σκαριά για το λιμάνι των Σφακίων στα Χανιά με κύριες την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου και την επέκτασή του.

Αλλαγές είναι στα σκαριά για το λιμάνι των Σφακίων στα Χανιά με κύριες την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου και την επέκτασή του.

Η βελτίωση των υποδομών του λιμανιού με βάση την υφιστάμενη κατάσταση εξετάστηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης στο χώρο που πραγματοποίησε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κώστας Μουτζούρης μαζί με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, Κώστα Μπροκαλάκη, στελέχη των υπηρεσιών, εκπροσώπους του δήμου και της ναυτιλιακής εταιρείας που εκτελεί τα τοπικά δρομολόγια.
Οι παρευρισκόμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε σχέση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών που τέθηκαν από τον κ. Μουτζούρη, οι οποίες θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα της κυματικής διείσδυσης και της υπερπήδησης των κυμάτων στον προσήνεμο μόλο σε μεγάλης έντασης κακοκαιρίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσδεση και παραμονή στο λιμάνι των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Συμφωνήθηκε από κοινού ότι η ενδεδειγμένη λύση που θα πρέπει τελικά να μελετηθεί από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, είναι η επέκταση του λιμένα με τον ανασχεδιασμό των εξωτερικών λιμενικών έργων, δηλαδή με την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου και κρηπιδωμάτων εσωτερικά του νέου μόλου.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Εργαστηριακή μελέτη σε φυσικό προσομοίωμα βελτιώσεως κυματικών συνθηκών στο Λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων».

Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, έχει ήδη κατασκευασθεί στη δεξαμενή του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. φυσικό προσομοίωμα του συνόλου των υφιστάμενων έργων του λιμένα (μόλοι, κρηπιδώματα), του πυθμένα της θάλασσας, καθώς και τμήματος της παράπλευρης ακτής. Στην πρώτη φάση η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί έγινε έλεγχος της κυματικής διαταραχής του υφιστάμενου λιμένα και της κυματικής υπερπήδησης στον υφιστάμενο προσήνεμο μόλο, ενώ στη δεύτερη φάση θα συνεχιστούν οι δοκιμές στη δεξαμενή με βάση τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών που προκρίθηκαν κατά την χθεσινή επίσκεψη στο λιμάνι, ώστε να επιλεχθεί η τελική βέλτιστη λύση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Χανίων Κώστα Μπροκαλάκη, τα έργα βελτίωσης στο λιμάνι Σφακίων είναι απαραίτητα καθώς όπως δήλωσε, «το συγκεκριμένο λιμάνι είναι πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και την Κρήτη, καθώς από αυτό διακινούνται περίπου 150.000 επιβάτες ετησίως και κυρίως οι επισκέπτες του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ εξυπηρετεί και την σύνδεση με την Γαύδο».


σχετικα αρθρα