current views are: 2

14 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:43

Πιθανώς ανοιχτά τα καταστήματα και στις 28 Δεκεμβρίου

Εκτός απροόπτου, κανονικά θα λειτουργήσουν και την τελευταία Κυριακή του έτους, στις 28 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα.

Δημοσίευση 17:43’
αρθρο-newpost

Εκτός απροόπτου, κανονικά θα λειτουργήσουν και την τελευταία Κυριακή του έτους, στις 28 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα.

Εκτός απροόπτου, κανονικά θα λειτουργήσουν και την τελευταία Κυριακή του έτους, στις 28 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Κεντρική Μακεδονία, τη Ροδόπη, τη Ξάνθη, Πιερία, τη Θεσπρωτία, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, κ.α. καθώς στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή έχει περιληφθεί σχετική τροποποίηση του νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2014». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

Ανοιχτά λοιπόν θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και πιθανότατα και την τελευταία Κυριακή του έτους 28 Δεκεμβρίου από τις 11π.μ έως τις 8 μ.μ. σε όλη την επικράτεια.

«Εάν υπάρχει μία Κυριακή που θα έπρεπε να είναι η μία και η πρώτη των 7 θεσμοθετημένων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου που παραδοσιακά ίσχυε από το 1966 μέχρι πέρυσι που έκαναν τη λειτουργία της αγοράς, μαντάρα. Εάν υπάρχει μία Κυριακή που δεν είναι σημείο αμφισβήτησης με το υπουργείο Ανάπτυξης και αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου και εν υπάρχει μία Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε όλα τα καταστήματα ανοικτά σε μια εορταστική αγορά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι σχετικό αίτημα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους είχε υποβληθεί και πέρυσι από την ΕΣΕΕ, όμως τελικά δεν ικανοποιήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία προϋποθέτει νόμο και όχι απλώς υπουργική απόφαση.

Ο νόμος 4177/2013 επιτρέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και τις δύο Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννων. Φέτος, η πρώτη Κυριακή είναι 14 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις 21 Δεκεμβρίου.

Από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του νόμου 4177/2013, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει πως αντί των δύο Κυριακών προ των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, όταν πλέον θα είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό, λοιπόν, που αναμένεται να κάνει η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι να επικαιροποιήσει το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966, το οποίο προέβλεπε ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την τελευταία Κυριακή του έτους.


σχετικα αρθρα