Εγκληματική οργάνωση «ξετίναξε» κυριολεκτικά το ΙΚΑ με απάτες και πλαστογραφίες παραποιώντας πιστοποιητικά αναπηρίας για τη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας.

Την σπείρα εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και έχουν συλληφθεί επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, που κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε μια 50χρονη, ενώ ρόλους- κλειδιά είχαν ένας 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και ένας 66χρονος καρδιολόγος, ο οποίος, επίσης, συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.
 
Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες ηλικίας 52, 69 και 77 ετών και δύο άντρες, 59 και 84 ετών), προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, οι «μεσάζοντες» με τη σειρά τους επικοινωνούσαν με την 50χρονη «αρχηγό» την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις «απαιτήσεις» των «πελατών».

Η 50χρονη, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ, κατήρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες μετά κατέθετε σε διάφορους δήμους και ασφαλιστικούς οργανισμούς, επιτυγχάνοντας τη χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους «πελάτες».
 
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 253 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Η εγκληματική οργάνωση χρέωνε τους «πελάτες» της από 1.200 έως 2.000 ευρώ, ενώ από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι η ζημία σε βάρος του Δημοσίου υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του Δημοσίου, η οποία, ήδη, είχε αναπηρικό ποσοστό 67%, αλλά απευθύνθηκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να το αυξήσει σε 80%, έτσι ώστε να τύχει όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται από τον νόμο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από όπου παραπέμφθηκαν στον 33ο τακτικό ανακριτή.

ΙΚΑ: «Καίριο και αποφασιστικό κτύπημα»

Την ικανοποίησή της για την εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος εξέφρασε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.

Το ΙΚΑ χαρακτηρίζει την επιτυχία των υπηρεσιών τής ΕΛΑΣ και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος «καίριο και αποφασιστικό κτύπημα», ενώ αναφέρει ότι είχε θέσει υπόψη της Οικονομικής Αστυνομίας τα στοιχεία που αποδείκνυαν την παραβατική συμπεριφορά των μελών του κυκλώματος.

Η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι θα απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων αυτών και επισημαίνει ότι «για τον εμπλεκόμενο στο κύκλωμα υπάλληλο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κινήθηκαν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες προκειμένου να τεθεί σε αργία».

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ επαναλαμβάνει ότι οι υπηρεσίες του Ιδρύματος είναι «σταθερά προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας», ενώ για την εξάλειψη της πλαστότητας των γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών, το Ίδρυμα, από τις 12 Νοεμβρίου 2013, έχει διαθέσει στους πιστοποιημένους φορείς τη διαδικτυακή εφαρμογή από την οποία μπορούν να αντλούν όλες τις γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ.