Στην παρακράτηση του… εκλογικού επιδόματος δημοτικών υπαλλήλων προχώρησε η Α’ ΔΟΥ Λάρισας, εκτελώντας απόφαση που ελήφθη το 2010, για «οφειλή» του Δήμου στο Δημόσιο μετά από «δημοσιονομική διόρθωση» ποσού που αγγίζει το μισό εκατ. ευρώ.

Οι 287 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων που εργάσθηκαν στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Μαΐου και ανέμεναν την εκλογική τους αποζημίωση, έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν πως τα χρήματά τους δεσμεύθηκαν από την εφορία λόγω «οφειλής» του Δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, οι εργαζόμενοι ελπίζουν πλέον στην έκδοση της οριστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά την έφεση του Δήμου, αδυνατώντας βεβαίως να εννοήσουν πως η επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών στον Δήμο Λαρισαίων για εξόφληση δεδουλευμένων τους, θεωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ως… έσοδο του Δήμου και παρακρατήθηκε για «εξόφληση» δικής του «οφειλής» στο Δημόσιο.

Η «οφειλή» του Δήμου προκλήθηκε το 2010 με αφορμή το συγχρηματοδοτούμενο (κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 25% από εθνικούς πόρους) έργο «ΧΥΤΑ Λάρισας – Κατασκευή Κυψέλης 3» στον Μαυρόλιθο Λάρισας.

Έργο για το οποίο η Επιτροπή Δημοσίου Ελέγχου (ΕΔΕΛ) έκρινε ως «μη επιλέξιμες» τρεις δαπάνες, που μεταξύ άλλων αφορούσαν και στην προμήθεια υλικών, προτείνοντας τελικά «την ανάκτηση ποσού ύψους 497.900,08 ευρώ».

Η έκθεση της ΕΔΕΛ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και στη συνέχεια, σύμφωνα και με ΚΥΑ, τον Απρίλιο του 2010 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών εκδίδει απόφαση «δημοσιονομικής διόρθωσης» με τον Δήμο Λαρισαίων να «οφείλει» στο ελληνικό Δημόσιο μισό εκατ. ευρώ.