current views are: 1

18 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:51

Άμεσα η επανάληψη των πρυτανικών εκλογών στο Αριστοτέλειο

Άμεσα πρόκειται να δρομολογηθεί η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ, μετά την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της εκλογικής διαδικασίας της 13ης Ιουνίου 2014 και του διορισμού του εκλεγέντος καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Περικλή Μήτκα.

Δημοσίευση 11:51’
αρθρο-newpost

Άμεσα πρόκειται να δρομολογηθεί η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ, μετά την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της εκλογικής διαδικασίας της 13ης Ιουνίου 2014 και του διορισμού του εκλεγέντος καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Περικλή Μήτκα.

Άμεσα πρόκειται να δρομολογηθεί η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της εκλογικής διαδικασίας της 13ης Ιουνίου 2014 και του διορισμού του εκλεγέντος καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Περικλή Μήτκα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από το στάδιο της κρίσης των υποψηφίων προς εκλογή από το Συμβούλιο Ιδρύματος.

“Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη της διαδικασίας, ώστε οι εκλογές να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει συγκεκριμένα ότι “η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο ΑΠΘ, προκειμένου η διαδικασία να επαναληφθεί νομίμως από το στάδιο κατά το οποίο ακυρώνεται, δηλαδή προκειμένου το Σ.Ι. του ΑΠΘ να επαναλάβει τη συνεδρίασή του για κρίση των υποψηφίων προς εκλογή, αφού προηγουμένως καλέσει τον κατά το χρόνο της ως άνω ακυρωθείσης αποφάσεώς του (20.5.2014) Πρύτανη του ΑΠΘ, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από νόμιμο κατά τον ανωτέρω χρόνο αναπληρωτή του, ο οποίος δεν κωλύεται”.

Βάσει της απόφασης, τους υποψηφίους πρυτάνεις καλείται να κρίνει το Συμβούλιο Ιδρύματος με τη σύνθεση που θα έπρεπε να έχει στη συνεδρίαση της 20 Μαΐου 2014, η οποία ακυρώθηκε, ήτοι με τη συμμετοχή του τότε πρύτανη, Ιωάννη Μυλόπουλου, ή κάποιου εκ των αναπληρωτών πρυτάνεών του, σε περίπτωση που ο κ. Μυλόπουλος δεν προσέλθει.

Ο κ. Ταρλατζής διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος θα κινηθεί με απόλυτο σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ, προτιθέμενο να την εκτελέσει “κατά γράμμα”. Ως προς το ενδεχόμενο να μη θελήσουν ο κ.Μυλόπουλος, ή οι νόμιμοι αναπληρωτές του, να συμμετάσχουν στην επαναληπτική συνεδρίαση ο κ.Ταρλατζής σημείωσε ότι “σύμφωνα με τους νομικούς μας, η υποχρέωση του Σ.Ι. είναι να καλέσει τον πρύτανη και τους νόμιμους αναπληρωτές του, ενώ αν θα προσέλθουν ή όχι, δε μπορεί το Συμβούλιο να τους εξαναγκάσει”.

Ο κ. Ταρλατζής διευκρίνισε ότι ισχύουν και θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Σ.Ι. όλες οι υποψηφιότητες πρυτάνεων που είχαν κατατεθεί πριν από την ακυρωθείσα συνεδρίαση της 20 Μαΐου 2014.

Στο 14σέλιδο κείμενο της απόφασης, γίνεται εκτενής αναφορά στον νόμο 4009/2011 που διέπει τη δομή και λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


σχετικα αρθρα