Απόσυρση διατάξεων που αφορούν αλλαγές στις χρήσεις γης στην Πλάκα και στα Εξάρχεια και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είπε με το σχέδιο νόμου τροποποιείται το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιτρέπεται η επέκτασή τους στους άνω ορόφους των ισογείων όπου λειτουργούν. Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν μεταβίβαση άδειας λειτουργίας καταστήματος ούτε επέκταση των καταστημάτων πέραν των ισογείων.

Ο κ. Καμίνης στηλίτευσε το γεγονός ότι το υπουργείο θεσμοθέτησε εν αγνοία του άμεσα εμπλεκόμενου θεσμού, που αποτελεί η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας, και κοινοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Ταγαρά.

Στην επιστολή του, ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση στο ευπαθές νομοθετικό πλαίσιο των χρήσεων γης στις εν λόγω περιοχές της Αθήνας δεν νοείται να επιχειρείται χωρίς σοβαρή προετοιμασία και προηγούμενη συνεννόηση με τον δήμο Αθηναίων», καθώς, όπως σημειώνει, τέτοιου είδους τροποποιήσεις έχουν «μείζονα σημασία όχι μόνο για το παραδοσιακό σύνολο της Πλάκας, αλλά και για ολόκληρο το Ιστορικό και Εμπορικό κέντρο της Αθήνας».

Τελικά, όπως είπε ο κ. Καμίνης, ο κ. Ταγαράς θα αποσύρει τη διάταξη που αφορά την επέκταση των καταστημάτων σε ορόφους.