Η υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ άρχισε όταν ο κ. Χαϊκάλης ενημέρωσε το κόμμα για την... προσέγγιση που δέχτηκε και στη συνέχεια ανέλαβε δράση η ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Χαϊκάλης ενημέρωσε τον κ. Καμμένο στη Βουλή, παρουσία του νομικού συμβούλου, ότι υπήρξε απόπειρα χρηματισμού του από την πλευρά ενός προσώπου κι ότι εκείνος είναι διατεθειμένος, παρ όλο που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, να βοηθήσει στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια..

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταγραφές συνομιλιών. «Καταγράψαμε τη συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο Plaza, κράτησε πάνω από μία ώρα, και με φυσική παρακολούθηση και με κρυφή κάμερα στο ρολόι του βουλευτή. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και σύστημα καταγραφής κάτω από το τραπέζι και απόκλιση κλήσεων προφανώς από τον ίδιο τον μεσάζοντα».

«Στη συνάντηση προτείνεται ο χρηματισμός του κ. Χαϊκάλη από τον μεσάζοντα για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αποκαλύπτονται και άλλες υποθέσεις απόπειρας χρηματισμού αλλά και χρηματισμού βουλευτών». Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο κ. Καμμένος, ο μεσάζων του υποσχέθηκε ότι θα του εξασφάλιζε εκτός από το οικονομικό μέλλον του αλλά και το πολιτικό μέσα από ένα νέο κόμμα που θα δημιουργούταν και έτσι θα μπορούσε να... δικαιολογήσει την ψήφο του.

Μετά την καταγραφή, ειδοποιήσαμε τον εισαγγελέα κ. Παναγιωτόπουλο ότι υπάρχει σοβαρό υλικό κι έγινε συνάντηση με τον κ . Παναγιωτόπουλο και στη συνέχεια ειδοποίησε τον κ. Ντογιάκο. Το βράδυ του Αγίου Νικολάου επισκεφτήκαμε εκτάκτως την Εισαγγελία και ο κ. Χαϊκάλης κατέθεσε και παρέθεσε και το υλικό από την κάμερα σε δισκέτα.

«Ειδοποιήσαμε τον εισαγγελέα ότι θα γίνει και δεύτερη συναντηση. Στη δεύτερη συνάντηση κατεγράφη σύντομη συνομιλία, περίπου 15 λεπτά, όπου κανονίστηκε συνάντηση για να δοθεί το ποσό των 700.000 ευρώ, να διακανονιστεί τραπεζικό δάνειο του κ. Χαϊκάλη και το υπόλοιπο ποσό να δοθεί σιγά σιγά σε χρυσό είτε με μορφή διαφημιστικών συμβολαίων.  Ο μεσάζοντας αναφέρει στην συγκεκριμένη συνομιλία ότι  «το προηγούμενο βράδυ μέτραγα, έχουμε δώσει σε πολλού», «πρέπει να δούμε τα λεφτά αν είναι χτυπημένα» και μάλιστα αφέθηκε να εννοηθεί ότι τα λεφτά προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες, ίσως και από την απαγωγή του Παναγόπουλου.

Ο κ. Καμμένος μάλιστα σημείωσε ότι από αυτές τις δύο συνομιλιες αντίγραφο κράτησαν ο κ. Χαϊκάλης κι ο ίδιος αντίγραφα σε δύο συμβολαιογράφους στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας και δόθηκε ένα και στον κ. Λαζόπουλο.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου,  στη δεύτερη συνομιλία κανονίστηκε να υπάρξει αστυνομική δύναμη στο σπίτι του κ. Χαϊκάλη και να συλληφθεί επ αυτοφώρω με τα χρήματα τον μεσάζοντα, ωστόσο δύο λεπτά πριν από τη συνάντηση, ο μεσάζων του τηλεφώνησε και του είπε «Δεν έρχομαι, καλά χριστούγεννα, φεύγω» και έτσι δεν έγινε σύλληψη.