current views are: 3

20 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:24

Υπό τον φόβο νέων προσφυγών ΑΕΙ κατά των μετεγγραφών το υπουργείο Παιδείας

Νέες προσφυγές από ΑΕΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μετεγγραφών των φοιτητών φοβάται το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που αναμένει την οριστική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Δημοσίευση 07:24’
αρθρο-newpost

Νέες προσφυγές από ΑΕΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μετεγγραφών των φοιτητών φοβάται το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που αναμένει την οριστική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου
 
Νέες προσφυγές από ΑΕΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μετεγγραφών των φοιτητών φοβάται το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που αναμένει την οριστική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
 
Η προσωρινή απόφαση του Προέδρου του ΣτΕ να «παγώσει» τις μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης προκάλεσε νέες αντιδράσεις σε φοιτητές και γονείς.
 
«Όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, έχουν γίνει. Όσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω», ξεκαθάρισε την Παρασκευή μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» ο υπουργός Παιδείας. 
 
«Όσα τμήματα θα προσφύγουν τώρα μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα δημιουργηθεί μπέρδεμα και οπωσδήποτε μια καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών και αυτό δεν είναι καλό. Γιατί η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, όταν θα γίνει δηλαδή η εκδίκαση της υπόθεσης και αυτό θα αφήσει πάρα πολύ κόσμο σε εκκρεμότητα», υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Παράλληλα, σημείωσε πως «η απόφαση αυτή αναφέρεται στον Νόμο της 4ης Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι η δική του παρέμβαση για τις μετεγγραφές με βάση τη φτώχεια, δεν έχει κανένα πρόβλημα και οι 1.900 μετεγγραφές θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και είναι εκτός της απόφασης του ΣτΕ. Επίσης, τόνισε ότι το ίδιο ισχύει και για όσα τμήματα δεν έχουν κάνει ακυρώσεις, όπου οι μετεγγραφές συνεχίζονται κανονικά. 
 

«Στοπ» στις μετεγγραφές σε ΕΜΠ και ΑΠΘ

 
Στον «αέρα» βρίσκονται οι φετινές μετεγγραφές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ για το «μπλόκο» στις αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. 
 
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, με προσωρινή απόφαση «πάγωσε» δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».
 
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές).
 
Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας αλλά και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, είναι αντίθετες με διατάξεις του Συντάγματος.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Ρίζου, «η αναστολή των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων διατάσσεται προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο σχολών, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων μετεγγραφή μεγάλου αριθμού φοιτητών». 
 
Η συζήτηση επί της αίτησης των Αρχιτεκτονικών για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που σχετίζονται με τις μετεγγραφές, θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου και από την τελική απόφαση θα κριθεί η τύχη των πρωτοετών που πήραν φέτος μετεγγραφή σε άλλο ΑΕΙ. Επίσης, να σημειωθεί πως σε περίπτωση προσφυγής από άλλες σχολές, δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί. 
 
Όπως είναι φυσικό, έως ότου να εκδοθεί η οριστική απόφαση, ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, τα οποία καλείται να εξετάσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να βρει λύση. 
 
«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, αναμένουμε την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», δήλωσε την Παρασκευή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Γεωργαντάς. «Ό,τι πρακτικό ζήτημα ανακύπτει το υπουργείο θα το δει προσεκτικά, θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα, που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας», πρόσθεσε.
 
Με δύο λόγια, το τοπίο έχει ως εξής:
 
. Οι υπό μετεγγραφή φοιτητές στις δύο αρχιτεκτονικές σχολές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο, και ίσως και το δεύτερο (θα κριθεί από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ), στο ΑΕΙ που εισήχθησαν.
 
. Όσοι φοιτούν σε άλλο Τμήμα ΑΕΙ και έχουν πάρει μετεγγραφή δεν κινδυνεύουν, εκτός κι αν υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ από το ΑΕΙ τους. 
 
Τέλος, σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για τις μετεγγραφές του 2015-2016 που έχει προαγγελθεί αναμένεται να θέτει ποσοτικό περιορισμό στον αριθμό των μετεγγραφών επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή, με κριτήριο πόσους φοιτητές η κάθε σχολή αντέχει να εκπαιδεύει με βάση το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τις υποδομές της.

σχετικα αρθρα