Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αναμένεται να δημοσιουργήσει στους έλληνες νέο-μετανάστες της Αυστραλίας η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά το κόστος της ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζα) για συζύγους. 

Η αύξηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και φθάνει ακόμα και το 50% σε κάποιες περιπτώσεις. Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και αναμένεται να αποφέρει στο αυστραλιανό δημόσιο 373 εκατομμύρια δολάρια, την προσεχή τετραετία. 

Έτσι μια βίζα για άτομα που σκοπεύουν να μεταβούν στην Αυστραλία ώστε να παντρευτούν τον ή την σύντροφό τους θα κοστίζει 4.627.00 δολάρια, από 3.085.00 που κοστίζει σήμερα, ενώ η χορήγηση βίζας για συντρόφους από 4.575.00 δολάρια θα ανέλθει στις 6.865.00 δολάρια. 

Η ομογενής Πένι Δημοπούλου, που ειδικεύεται σε μεταναστευτικά θέματα, τόνισε ότι η αύξηση αυτή θα πλήξει αρκετούς Έλληνες που είτε επιστρέφουν, είτε μεταναστεύουν στην Αυστραλία.

«Το κόστος είναι μεγάλο, ειδικά για άτομα που ήταν άνεργα λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» είπε η κ. Δημοπούλου.