Πέντε περιπτώσεις νεκρών που ... εισπράττουν τη σύνταξή τους έχουν ταυτοποιηθεί και η έρευνα... συνεχίζεται! Πρόκειται περιπτώσεις συνταξιούχων του ΙΚΑ στο νομό Ηρακλείου που εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, ακόμη κι όταν ... αποβιώσουν εις Κύριον!

Συνολικά, περισσότερους από διακόσιους σαράντα συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους, εντόπισαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι στα υποκαταστήματα και της υπόλοιπης  χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε προ ημερών στη Βουλή,  ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΙΚΑ, Νίκος Ροκαδάκης, στο Ράδιο Κρήτη, στο Ηράκλειο ήδη έχουν ταυτοποιηθεί πέντε περιπτώσεις, τα στοιχεία για τις οποίες θα διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα, ενώ θέμα ημερών είναι να ταυτοποιηθούν δύο ακόμη περιπτώσεις.

Όπως έχει διαπιστωθεί, το ΙΚΑ εξακολουθούσε να καταβάλλει τη σύνταξη σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει, ακόμη και εδώ και 10 χρόνια, καθώς οι συγγενείς τους όχι μόνο δε δήλωναν στο ΙΚΑ το θάνατο, αλλά εισέπρατταν τη σύνταξη ... του θανόντος, ως συνδικαιούχοι στον τραπεζικό λογαριασμό!

Χαρακτηριστικό της απάτης είναι ότι, σε μία περίπτωση, συνδικαιούχος κατάφερε να εισπράξει ποσό ύψους 150.000 ευρώ χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί.

Σε εξέλιξη είναι έρευνα εκ μέρους του ΙΚΑ προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι δικαιούχοι σύνταξης είναι εν ζωή.

Όπως είπε ο κ. Ροκαδάκης, όταν κάποιος δεν παραχωρεί τα στοιχεία που το ΙΚΑ ζητάει, κινούνται υποψίες, συστήνεται ομάδα εργασίας, που επισκέπτεται τα σπίτια των συνταξιούχων και διαπιστώνουν τί συμβαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχετικός έλεγχος ξεκινά για δικαιούχους του ΙΚΑ που είχαν γεννηθεί από το 1920 και μετά!

Σύμφωνα πάντα με το διευθυντή του ΙΚΑ, αποκαλύψεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και για παρόμοιους δικαιούχους του ΕΚΑΣ!

Πηγή: Cretalive/Ράδιο Κρήτη