Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Παρά τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, τα τζάκια των σπιτιών ανάβουν. Ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες που οι οικογένειες συγκεντρώνονται στα σπίτια, η φωτιά... καίει. 

Και είναι ακριβώς αυτές, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ήλιος και η άπνοια, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κοινή ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία συνιστούν στους πολίτες να... σβήσουν τη φωτιά.

Η κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνιστά:

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων».

Όπως εξηγεί στο newpost ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Ο συνδυασμός της άπνοιας με την ηλιοφάνεια, εγκλωβίζει τους ρύπους οι οποίοι με μια χημική διεργασία επιστρέφονται στην ατμόσφαιρα. Είναι οι αποκαλούμενες "συνθήκες αναστροφής", κατά τις οποίες δεν δημιουργούνται αναταρακτικές κινήσεις από τον αέρα και εγκλωβίζονται οι ρύποι στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας».

Από την Παρασκευή θα... ανασάνουμε, καθώς, όπως λέει ο κ. Σιούτας «αλλάζει η δομή της ατμόσφαιρας, ενισχύονται οι άνεμοι και οι άνεμοι θα... καθαρίσουν τους ρύπους».