Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το Christmas Factory της «Τεχνόπολης» αποτελεί την κορωνίδα των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων.

Κατά τα άλλα και ελλείψει-λόγω αρνητικής απόφασης της Περιφέρειας Αττικής- «Λευκής Νύχτας» με ανοιχτά καταστήματα, οι συναυλίες περιορίζονται στην μία και μοναδική της παραμονής Πρωτοχρονιάς: Κωστής Μαραβέγιας στον πεζόδρομο του Θησείου για να αλλάξουν χρόνο οι δημότες της πρωτεύουσας.

Από το δήμο Αθηναίων έχουν διοργανωθεί εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, κάλαντα και χριστουγεννιάτικοι περίπατοι της Φιλαρμονικής, κινηματογραφικές προβολές.

Όλες, δράσεις χαμηλού κόστους. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του δήμου, ο αρχικός προϋπολογισμός είχε αγγίξει τις 250.000. Τελικά, η δημοτική αρχή έχει την πεποίθηση ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.

Λείπουν, φέτος, τα μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου και οι μεγάλες εξέδρες με τους μουσικούς που παρέδιδαν τις θέσεις τους ο ένας στον άλλον, συνοδεύοντας τους διάσημους καλλιτέχνες. Τρεις συναυλίες ήδη έγιναν στο σύνταγμα, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων δημοφιλών στο νεανικό κοινό, όμως, η κεντρική εξέδρα μεταφέρθηκε, από την πλατεία Συντάγματος στον πεζόδρομο του Θησείου.

Εκεί θα «αλλάξουν χρόνο» οι Αθηναίοι, με τις μουσικές του Κωστή Μαραβέγια. Φαίνεται πως η δημοτική αρχή έχει βάλει στόχο το συμμάζεμα των οικονομικών και καταφέρνει ακόμη και να μαζέψει χρήματα.

Από την «Τεχνόπολη» θα βγουν τα λίγα έξοδα των εορτών και θα μείνουν και... «ρέστα», όπως φαίνεται, αφού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, η συμφωνία που έχει γίνει με τον ιδιώτη για την εκμετάλλευση του χώρου, είναι αρκετά συμφέρουσα, ίδια με την περσινή.

Την περασμένη χρονιά, η «Τεχνόπολη» είχε λάβει ως ενοίκιο 30 ημερών 20.000 ευρώ και ένα ποσοστό 8% από κάθε εισιτήριο των 5 ευρώ που «κοβόταν» στην είσοδο του χώρου.