Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Λίγα και καλά, υπόσχονται στους πολίτες τους οι δήμαρχοι για την εορταστική περίοδο. 

Στον Πειραιά με χορηγούς, στη Θεσσαλονίκη με «νοίκι» και στην Πάτρα «με τα περσινά», οι μεγάλες πόλεις θα υποδεχτούν το νέο χρόνο χωρίς κόστος. 

Στον Πειραιά 

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχουν δημιουργηθεί παιδότοποι σε όλες τις γειτονιές της πόλης που περιλαμβάνουν παγοδρόμιο, παιχνίδια, φουσκωτά, Άγιο Βασίληδες και πλούσια δώρα. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, όλες οι εγκαταστάσεις είναι προσφορά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. 

Στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι έχουν στηθεί παγοδρόμιο, καρουζέλ, παιδότοπος, τρενάκι, τραμπολίνο, το Σπίτι του Άγιου Βασίλη, φουσκωτό πάρκο και πολλές δραστηριότητες για ατέλειωτο παιχνίδι με συμβολικό τίμημα. Γιορτινά ντύθηκαν επίσης, η Πλατεία Τετρακόμων στα Καμίνια, ο προαύλιος χώρος της Αγίας Σοφίας στα Μανιάτικα, καθώς και των Αγίων Αναργύρων στην Παλαιά Κοκκινιά. Οι Χριστουγεννιάτικοι παιδότοποι θα είναι στη διάθεση των μικρών παιδιών ως την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου. 

Όσο για μουσική, εκτός από μία συναυλία των Onirama στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου (σε συνεργασία με το site για τη σύγχρονη μητέρα 4moms.gr), τις υπόλοιπες ημέρες θα γίνονται μουσικοί περίπατοι της Φιλαρμονικής του Δήμου. 

Στη Θεσσαλονίκη 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προβάλλει τον «Αστερόκοσμο» στο «Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης» ως την κύρια πρότασή του για όμορφες γιορτές. 

Η γενική είσοδος κοστίζει 7 ευρώ και περιλαμβάνει επίσκεψη σε όλο το θεματικό πάρκο –εκτός από το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας- και απεριόριστη συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια, δράσεις και θεάματα, καθώς και δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo: παγοδρόμια, λουνα παρκ, χωριό άγιου βασίλη κλπ. 

Στην πλατεία Αριστοτέλους μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου,  θα λειτουργεί Χριστουγεννιάτικη Αγορά με ένα μικρό δάσος με έλατα. Στήθηκαν συνολικά 32 ομοιόμορφα κιόσκια, από την οδό Μητροπόλεως, μέχρι και την Ερμού, τα 20 από τα οποία ενοικιάστηκαν σε εμπορικές επιχειρήσεις, τα 12 σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ χώροι θα παραχωρηθούν και σε τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στο σημείο θα μπορεί να βρει κανείς είδη δώρων, χριστουγεννιάτικες κάρτες, παραδοσιακά γλυκίσματα, καθώς και φαγητό.  

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, η Θεσσαλονίκη θα εισπράξει για κάθε σταντ, τέλος 300 ευρώ, ενώ οι συμμετέχοντες θα πληρώσουν για τη ΔΕΗ ποσό 100 ευρώ. Οι ΜΚΟ θα κληθούν να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.  

Η είσοδος στον χώρο είναι ελεύθερη για το κοινό και οι επισκέπτες μπορούν να φωτογραφηθούν, να γράψουν τις ευχές τους, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια και να απολαύσουν μουσική από χορωδίες και μουσικά σχήματα της πόλης. 

Στην Πάτρα 

Στην Πάτρα, η νέα δημοτική αρχή έχει δώσει από την αρχή της «διακυβέρνησής» της  μεγάλη προσοχή στην ελάφρυνση των πολιτών από τα οικονομικά βάρη, με κατάργηση παρκομέτρων και μείωση δημοτικών τελών.  

Η δημοτική αρχή λιτά θα γιορτάσει την Πρωτοχρονιά. 

Η φάτνη της αχαϊκής πρωτεύουσας είναι η περσινή και αποτελεί δωρεά του καρναβαλικού εργαστηρίου, ενώ η μπάντα του δήμου πραγματοποιεί τα βράδια, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μουσικούς περιπάτους.