Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ίχνη νέων τάφων στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη έδειξε η πρώτη «ακτινογραφία», που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση, αν και έγιναν αποσπασματικά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανέδειξαν τρία σημεία ενδιαφέροντος, με τις ελπίδες των αρχαιολόγων για νέους θησαυρούς να αναπτερώνονται.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμη εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς η έρευνα αφορά μόλις τα τρία στρέμματα που περιβάλλουν το μνημείο και όχι το σύνολο του λόφου.

Νέα σημεία ενδιαφέροντος

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων κατασκευών πέραν του ταφικού μνημείου που έχει ανασκαφεί. 

Όπως άλλωστε σημειωνόταν στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εντοπίστηκαν σημεία τα οποία «χρήζουν ανασκαφικής διερεύνησης».

Βάσει των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχει το γεγονός πως μέσα στον λόφο το «σημείο ενδιαφέροντος» εντοπίζεται στα βορειοανατολικά της θόλου του ταφικού μνημείου (σχηματικά λίγο πιο ανατολικά από το τέλος της ανασκαφής στον τέταρτο χώρο). Εκεί υπάρχει ένδειξη για ανθρωπογενή δομή, καθώς το σημείο βρίσκεται εντός τεχνητού ορύγματος και όχι σε φυσικό σχηματισμό του λόφου. 

Και αυτό σε αντίθεση με άλλα σημεία στο βόρειο τμήμα της θόλου του μνημείου, όπου, αν και καταγράφηκαν ανωμαλίες με τις υψηλές τιμές αντίστασης, δεν αξιολογούνται επειδή είναι μέσα στους φυσικούς σχηματισμούς.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πώς καταρρίφθηκε η πρώτη εντύπωση που είχε διαμορφωθεί για μια άλλη περίπτωση βόρεια της θόλου, όταν οι ειδικοί διερεύνησαν περαιτέρω το σημείο όπου εντοπίστηκαν αντιστατικές δομές. Η αφαίρεση των χωμάτων αποκάλυψε ότι η υπεδάφια δομή που απεικονίστηκε με τις ηλεκτρικές τομογραφίες ήταν φακός άμμου, δηλαδή φυσικός σχηματισμός.

Ο «ένοικος» του τάφου

Εν τω μεταξύ, το φύλο και η ηλικία του νεκρού, που εντοπίστηκε μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης, αναμένεται να γίνουν γνωστά στα τέλη του Ιανουαρίου.

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού έχει ανατεθεί σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς πάνω στον σκελετό. 

Αυτό, όμως, θα είναι το πρώτο στάδιο της έρευνας. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί συνολικά στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Να σημειωθεί πως η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος περίπου τριακοσίων σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως το 200 π.Χ.