Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Ένα ναυτικό ατύχημα χωρίς προηγούμενο είναι αυτό που σημειώθηκε στην Αδριατική, ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ιταλία, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Και έθεσε σε κίνδυνο την ζωή 478 ανθρώπων αλλά και δοκίμασε την ετοιμότητα και τις αντοχές τριών κρατικών μηχανών: της ιταλικής, της ελληνικής και της αλβανικής.

Η σπίθα που πυροδότησε την μεγάλη πυρκαγιά 

«Το πιο πιθανό είναι από τον έντονο κυματισμό τα οχήματα να χτυπούσαν στα σίδερα του γκαράζ και να προκλήθηκαν σπινθήρες», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, προσπαθώντας να εξηγήσει τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του πλοίου και απείλησε 478 ψυχές.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4  τα ξημερώματα. Στο πλοίο σήμανε συναγερμός, οι επιβάτες έντρομοι φόρεσαν ζεστά ρούχα και βγήκαν στο πιο ψηλό κατάστρωμα. Τους απειλούσαν οι φλόγες και τα τεράστια κύματα που ξεπερνούσαν τα δέκα μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ιταλός καπετάνιος του «Νorman Atlantic» εξέπεμψε το δραματικό SOS. 

Αμέσως ξεκίνησε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης που συντόνιζαν οι ιταλικές αρχές, ενώ μέχρι και τις 9 το πρωί 8 ελληνικά και ιταλικά παραπλέοντα επιβατηγά πλοία έσπευσαν στο σημείο και προσπάθησαν να το προσεγγίσουν.

Η πρώτη σωσίβια λέμβος με 150 επιβάτες έπεσε στη θάλασσα. Από αυτούς, μέχρι και τη μία το μεσημέρι μόνο 33 είχαν καταφέρει να μετεπιβιβαστούν στο πλοίο  «Spirit of Pireaus», λόγω της έντονης τρικυμίας.

Στο μεταξύ, ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο του ναυαγίου, ενώ δύο πυροσβεστικά πλοιάρια ξεκίνησαν από Πάτρα και Ηγουμενίτσα, με στόχο να φτάσουν στην Αδριατική και να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι τα σκάφη της πυροσβεστικής επέστρεψαν στις βάσεις τους, καθώς ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν με τόσο κακό καιρό, λόγω και του μικρού τους μεγέθους. 

Στις 2 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι μόνο ένα ελληνικό superpuma κατάφερε να «διασπάσει» την καταιγίδα και να φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει η από αέρος μεταφορά των επιβατών στα παραπλέοντα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν το ελληνικό ελικόπτερο και 8 ιταλικά.

Στις 5 το απόγευμα έκανε το γύρο του κόσμου η δυσάρεστη είδηση για τον νεκρό επιβάτη. 

Ο ελληνικής υπηκοότητας Δούλης Γεώργιος και η σύζυγός του Θεοδώρα, προσπάθησαν με τη «γλίστρα» του πλοίου που στο μεταξύ είχε το πλήρωμα ενεργοποιήσει, να επιβιβαστούν σε σωσίβια λέμβο. Ο άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε ενώ η σύζυγός του εγκλωβίστηκε στη «γλίστρα» και περισυνελέγη και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια, ξεκίνησε η ρυμούλκηση του πλοίου προς την Ιταλία κι ενώ τα ελικόπτερα είχαν ήδη παραλάβει μέχρι τότε 165 από τους επιβαίνοντες στο πλοίο.