Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Πέντε είναι πλέον τα θύματα στο φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για ακόμα τέσσερα θύματα, μετά τον Έλληνα, Γιώργο Δούλη, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των υπόλοιπων επιβατών.

Η RAI έκανε λόγο για τέσσερις ακόμη νεκρούς, τους όποιους είδε ένας τούρκος διασωθέντας.

Την ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια των διασωστών να απομακρύνουν από το Norman Atlantic τους επιβάτες και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος. 

Μέχρι στιγμής, και με την επιχείρηση να συνεχίζεται όλο το βράδυ, έχουν διασωθεί από το πλοίο 419 από τους συνολικά 478 επιβάτες, ενώ σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό επάνω στο Norman Atlantic βρίσκονται μόνο τα μέλη του πληρώματος.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκαράζ του πλοίου, ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Οτράντο, έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μπάρι, θα αρχίσει έρευνα για ποινικές ευθύνες, σχετικά με τη φωτιά

 

Το έργο των διασωστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, μιας και στην περιοχή πνέουν ισχυροι άνεμοι, με αποτέλεσμα οι από αέρος επιχειρήσεις διάσωσης να γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιχειρούσαν πέντε ελικόπτερα super puma, τρία ιταλικά και δύο ελληνικά, ενώ λόγω των καιρικών συνθηκών έχει σταματήσει η διαδικασία της ρυμούλκησης. 

Τώρα στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελληνικά ελικόπτερα, ένα super puma και ένα sikorsky, και τρία ιταλικά.

Επιπλέον, έγινε προσπάθεια να μετεπιβιβαστούν επιβάτες στο ιταλικό πολεμικό πλοίο, ωστόσο αυτό κράτησε λίγο, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να επιβιβαστούν 22 επιβάτες.

Πολλοί από τους διασωθέντες εμφανίζουν συμπτώματα υποθερμίας, ενώ ιδαίτερα ταλαιπωρημένοι είναι και όσοι επιβάτες εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο πλοίο, καθώς είναι για πάνω από 24 ώρες μέσα στο κρύο, τη βροχή, χωρίς φαγητό και νερό. Να σημειωθεί πως τα ξημερώματα στο Norman Atlantic επιβιβάστηκε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους επιβάτες με υποθερμία.

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Μπάρι κατέφθασε λίγο μετά τις 08:30 το πλοίο Spirit of Piraeus, το οποίο μεταφέρει 49 διασωθέντες. Αρχικά ήταν να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Πρίντεζι, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας η προσέγγιση δεν κατέστη δυνατή.

Ακόμη, ένα C 130 βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Λέτσε, προκειμένου να παραλάβει έλληνες ναυαγούς. 

Το Norman Atlantic πλέον βρίσκεται 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο. Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.