Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το τραγικό δυστύχημα στο πλοίο Norman Atlantic όπου ξέσπασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν εν πλω προς την Ιταλία.

Νεότερος απολογισμός που ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή κάνει λόγο για συνολικά 10 νεκρούς. 

Σύγχυση για τον αριθμό των αγνοούμενων

Την ίδια ώρα σύγχυση επικρατεί για τον αριθμό των αγνοούμενων καθώς η Ελληνική και η Ιταλική πλευρά δίνουν δύο διαφορετικές εκδοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ιταλοί, διασώθηκαν συνολικά 427 άτομα σε σύνολο 458 επιβαινόντων. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών της χώρας είπε πως «είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για αγνοούμενους». Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος ανακοίνωσε πως συνολικά έχουν διασωθεί 433 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων, ενώ επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών. Πάντως, επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο Norman Atlantic παρείχε στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, στο πλοίο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σημείωσε ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Ψάχνουν ακόμα το πλοίο για εγκλωβισμένους 

Στη Ρώμη μετέβη ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, έχει προταθεί και η αποστολή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ενισχύσουν τις έρευνες εντός του πλοίου.

Στη επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας «Ναβαρίνο».

Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.

Παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης, κατά ομάδες οι διασωθέντες μεταφέρονταν είτε σε παραπλέοντα πλοία είτε στη στεριά. Νωρίς το πρωί σήμερα έδεσε τελικά στο Μπάρι το Spirit of Piraeus, που μετέφερε 49 διασωθέντες.

Στην Ελευσίνα έφτασε το βράδυ και το C-130 που παρέλαβε τους διασωθέντες Έλληνες. Στο αεροδρόμιο εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές.

Άλλοι επτά, έξι Έλληνες και ένας αλλοδαπός, έφτασαν το μεσημέρι στην Κέρκυρα, με ελικόπτερο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στην Ηγουμενίτσα έφτασε το Cruise Europa με άλλους 69 διασωθέντες.

Κοντά στην Αλβανία το Norman Atlantic

Την ίδια ώρα, το καμένο Norman Atlantic παραμένει κοντά στις Αλβανικές ακτές σε απόσταση 5 με 6 ναυτικών μιλίων και κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά. Σύμφωνα με μέλος σκάφους που βρίσκεται στο σημείο, στο πλοίο δεν βρίσκεται κανένα μέλος του πληρώματος και οποιαδήποτε απόπειρα για ρυμούλκηση αν θα πραγματοποιηθεί θα γίνει με το πρώτο φως της ημέρας και μόνο με άδεια των ιταλικών αρχών που φέρεται να επιμένουν για τη μεταφορά του σε ιταλικό λιμάνι.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλοίο.

Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ , που μετέφερε μεταξύ άλλων οχήματα και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Διαβάστε τις εξελίξεις όπως τις είχε μεταδώσει το newpost.gr