Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

«Ξυπνήσαμε από τον καπνό, δεν μας ειδοποίησε κανείς» δηλώνει συγκλονισμένος στο newpost, ο διασωθείς από τη ναυτική τραγωδία του Norman AtlanticΑνδρέας Τολάρος

«Ακούσαμε μια έκρηξη στις 4 το πρωί. Δεν είχαμε καμία ειδοποίηση και ξυπνήσαμε από την πυρκαγιά» είπε κατά την άφιξή του στην Ελευσίνα, όπου μεταφέρθηκαν σώοι με C-130 οι πρώτοι 43 διασωθέντες.

Όπως λέει «επικρατούσε πανικός, ενώ υπήρχαν άνθρωποι που βούτηξαν στη θάλασσα», ενώ ερωτήματα προκαλούν οι μαρτυρίες για τη στάση του πληρώματος του πλοίου. «Στην αρχή βοηθούσαν αλλά γρήγορα επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας. 

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Παππάς, σύζυγος εκ των επιβατών που διασώθηκαν από το Norman Atlantic, λέει ότι «η γυναίκα μου επιβιβάστηκε στο δεύτερο C-130 και μεταφέρεται ασφαλής από το Μπάρι στην Ελευσίνα. Είναι χαρούμενη και ανακουφισμένη που επέζησε. Θα πηγαίναμε ταξίδι στην Ιταλία, εγώ αεροπορικώς και εκείνη με το πλοίο και παραλίγο να την χάσω». 

«Πνιγόμασταν από τους καπνούς, δεν καν χτύπησε συναγερμός»

«Μωρά έκλαιγαν, δεν υπήχαν κουβέρτες, ξυπνήσαμε από τη φωτιά και μετά από 20 λεπτά χτύπησε ο συναγερμός. Πνιγήκαμε μέσα στην καμπίνα από τους καπνούς και τις φωτιές» λέει ένας άνδρας που κατάφερε να βγει ζωντανός από το θρίλερ του φλεγόμενου πλοίου. 

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το πλήρωμα ήταν σχεδόν ανύπαρκτο στην διαδικασία εκκένωσης. «Είδαμε ελάχιστα το πλήρωμα, ήρθε μόνο ένας για να συντονίζει όταν ερχόταν το ελικόπτερο» τονίζει γυναίκα οδηγός φορτηγού που βρισκόταν στο πλοίο.