Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Με το πλοίο Cruise Europa έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ηγουμενίτσα 69 ναυαγοί του norman atlantic. Άλλοι 43 προσγειώθηκαν με C130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ. 

Οι μαρτυρίες τους, συγκλονιστικές. 

«Ξυπνήσαμε από την έκρηξη, δεν μας ειδοποίησε κανείς» δηλώνει συγκλονισμένος στο newpost, ο διασωθείς από τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, Ανδρέας Τολάρος

Όπως λέει «επικρατούσε πανικός, ενώ υπήρχαν άνθρωποι που βούτηξαν στη θάλασσα»  

Ο Ανδρέας Τολάρος παρέμεινε στο φλεγόμενο πλοίο μέχρι και τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας:

«Οι συνθήκες ήταν τραγικές. Παντού καπνός από τον οποίο προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε. Κρύο, βροχή, πολύ νερό. Βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον όσο μπορούσαμε», μας είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ευχαριστώ τους Έλληνες και Ιταλούς διασώστες, κυρίως όμως ευχαριστώ τους φορτηγατζήδες που βρίσκονταν στο πλοίο και βοήθησαν τον κόσμο». 

Οι ήρωες φορτηγατζήδες 

Στην Ελευσίνα περίμεναν για να παραλάβουν τους συναδέλφους τους, αλλά κυρίως για να δουν ποιοι από αυτούς σώθηκαν, πολλοί οδηγοί φορτηγών. Ένας από αυτούς ήδη βρίσκεται στη λίστα των αγνοουμένων. Με εκείνους που σώθηκαν, έχουν μιλήσει τηλεφωνικά. 

«Στην ουσία, οι συνάδελφοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και βοήθησαν όλους τους επιβάτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενώ όπου έβλεπαν ότι κάποιος έχει πρόβλημα έτρεχαν να βοηθήσουν», λέει στο newpost ο Γιάννης Γεωργίου. 

«Μια έκρηξη και αμέσως μας έπνιξαν οι καπνοί» 

Ο Τάσος Χατζηλιάδης βρισκόταν με την αρραβωνιαστικιά του στο σαλόνι του πλοίου. «Λίγο μετά τις 3 και μισή τα ξημερώματα ακούσαμε μια έκρηξη και αμέσως μετά μας τύλιξαν οι καπνοί», λέει στο newpost. «Επικράτησε πανικός, τρέξαμε στο πάνω κατάστρωμα και μείναμε εκεί. Εγώ έμεινα περισσότερες από 30 ώρες». 

Ο Χρήστος Παπάς, περίμενε στην Ελευσίνα την σύζυγό του. Το ταξίδι τους ήταν κοινό αλλά το έκαναν χωριστά, εκείνος θα ακολουθούσε την ίδια ημέρα αεροπορικώς. Τελικά, έμαθε τα νέα για το ατύχημα λίγο πριν επιβιβαστεί. 

«Η σύζυγός μου είναι η τελευταία γυναίκα που παρέλαβε το c130 από το κατάστρωμα. Μίλησα μαζί της, νιώθει ανακουφισμένη και χαρούμενη που σώθηκε. 

Η οργή των συγγενών 

Χαρακτηριστικό για το αλαλούμ που επικρατεί και την ασυνεννοησία μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, είναι ότι οι συγγενείς ενημερώθηκαν για την τύχη τους από τους ίδιους τους ναυαγούς. Με δανεικά κινητά τηλέφωνα τους πήραν για να τους ενημερώσουν ότι σώθηκαν. 

Άλλοι πάλι, δεν είναι τόσο τυχεροί, όπως η κόρη του Γιώργου Δημητρουλάκη, Μαρία, η οποία δεν παίρνει από κανέναν απάντηση για την τύχη του πατέρα της. 

«Δεν έχουμε κανένα νέο, δεν είναι σε καμία από τις λίστες που έχουν δοθεί και δεν μας απαντά κανένας από την εταιρεία για το που μπορεί να βρίσκεται», λέει στο newpost

Οργισμένα είναι και τα ανίψια του Γιάννη Σοφού, οδηγού φορτηγού από τον οποίον δεν έχουν κανένα νέο: «Η τελευταία λίστα διασωθέντων δόθηκε την Κυριακή. Όμως και τη Δευτέρα έγινε επιχείρηση και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση», λένε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, επικρατούσε σύγχυση για τον αριθμό των αγνοούμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Ιταλοί, διασώθηκαν συνολικά 427 άτομα σε σύνολο 458 επιβαινόντων. Από ελληνικής πλευράς,  ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος ανακοίνωσε πως συνολικά έχουν διασωθεί 433 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων, ενώ επιβεβαίωσε τον αριθμό των 10 νεκρών.