Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει φτάσει η χιονόπτωση και το κρύο είναι τσουχτερό. Ωστόσο, ήδη οι κάτοικοι που βρίσκονται στα Βίλια Αττικής, στους Θρακομακεδόνες, στη Νέα Πεντέλη και στη Κάτω Κηφισιά απολαμβάνουν το φρέσκο χιόνι.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 25ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ από τους Θρακομακεδόνες μέχρι το καζίνο της Πάρνηθας η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία ακόμα και με αλυσίδες. Την ίδια ώρα, διεκόπη εντελώς η κυκλοφορία στην Νέα Πεντέλη, στην Παλαιά Οδό προς Νέα Μάκρη από το ύψος του στρατιωτικού Νοσοκομείου και την μονή του Αγίου Πέτρου.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την Αττική αναμένονται βροχές και χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και τα βόρεια προάστια με ανέμους έως και 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί συννεφιά με ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως από το μεσημέρι με ανέμους έως και 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 2 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τρίτη βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια, καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιανατολικά και χιόνια στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα κατά διαστήματα θα σημειώνονται ασθενείς  χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές στην ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στα παραθαλάσσια. Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη  χώρα βόρειοι 5 με 7 μποφόρ ,από το μεσημέρι στα ανατολικά 7 με 8 και το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Η  θερμοκρασία θα ανέβει το μεσημέρι στα  βόρεια έως 4  βαθμούς,στη  Δυτική Ελλάδα έως 10 βαθμούς στα ηπειρωτικά έως 8 βαθμούς και στο Αιγαίο έως 14 με 16  βαθμούς.

«Λευκή» η Μακεδόνια

Τσουχτερό κρύο και κατά τόπους χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, σήμερα, σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από το μεσημέρι και μετά αναμένεται επιδείνωση του φαινομένου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το θερμόμετρο στη Φλώρινα δείχνει -11 βαθμούς Κελσίου, -7 στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, -6 στην Καστοριά, -1 στη Θεσσαλονίκη, -1 στις Σέρρες, -1 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ, αντίθετα, η Καβάλα έχει 2 βαθμούς Κελσίου.

Στη νότια Χαλκιδική σημειώνονται χιονοπτώσεις, ενώ αναμένεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης -και ίσως και στην πόλη (ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου)- να χιονίσει. Στο νομό Χαλκιδικής, η χιονόπτωση αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις αναμένονται, εξάλλου, και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας.

Προβλήματα στους δρόμους

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί παγετός σε σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης,στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο χλμ. μέχρι το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - ΦΛώρινας μέσω Βιτσίου, από το 25ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ. έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδόυ Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Αμυνταίου και από το 10ο χλμ. έως το 25ο χλμ. της οδού Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Κορομηλιάς.

Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο νομό Φλώρινας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο εκτός από το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης και της περιοχής του Αμυνταίου, όπου διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα στην επαρχιακή οδό Βέροιας - Σελίου (από το 19,5 χλμ. μέχρι το 26 χλμ.), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς από το 89 χλμ. μέχρι το 98,3 χλμ. στα όρια του νομού Κοζάνης), στη δημοτική οδό Νάουσας προς χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (από το 10ο μέχρι το 17ο χλμ., και στην επαρχιακή οδό Νάουσας - Σελίου (από το 15ο μέχρι το 20ο χλμ.)

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (από το 11ο χλμ. μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο). Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Μεγάλων Λιβαδίων (δήμος Παιονίας) εξαιτίας του παγετού.