Σε νέα ενημέρωση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική τραγωδία με το Norman Atlantic στην Αδριατική, έγινε γνωστό ότι στο πλοίο Ζανετ βρίσκονται 21ας Έλληνες με ασφάλεια, ενώ σε δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού νατυικού βρίσκονται 95 έλληνες με ασφάλεια. Συνολικά υπάρχουν 201 Έλληνες είτε στα πλοία είτε στο ελληνικό έδαφος, που περισυνελέγησαν σώοι. 

Όπως είπε ο εκρπόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, συνεχίζεται η διαδικασία της επιβεβαίωσης και διασταύρωσης ονομάτων από ιταλικές αρχές, αλλά και από πλοιάρχους ξένων πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Επεσήμανε τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση των ονομάτων, καθώς εκ μέρους της Ιταλίας, τα περισσόετρα ελληνικά ονόματα γράφονται λανθασμένα ή αλλοιωμένα με λατινικούς χαρακτήρες, αιτιολογώντας έτσι την καθυστέρηση που υπάρχει. «Γι' αυτό το λόγο μετέβη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης βρίσκεται ο υποναύαρχος κ. Πετρόπουλος που συνδράμει στη διαδικασία ταυτοποίησης. 

Βαρβιτσιώτης: Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της 

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αφού εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος που να βρίσκεται αβοήθητος κάπου. Τόνισε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, μέσα στον ελληνικό χώρο ευθύνης και, μετά από έγκριση από τις αλβανικές αρχές, σε μέρος της Αλβανίας.

«Διάθεση της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως για τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο, γι' αυτό διατάχθηκε να γίνει έρευνα και να εκδοθεί τεχνικό πόρισμα, ανεξαρτήτως του τι θα βγάλουν οι ιταλικές αρχές» τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ αναφέρθηκε και στην εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια ναυαγίου. 

«Κάθε ναυάγιο, κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται δεν μπορεί να μένει χωρίς τιμωρία των υπευθύνων και χωρίς διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν σε μια τέτοια τραγική κατάληξη» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ σημείωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη της επιχείρησης.

Στόχος των ελληνικών αρχών είναι να ταυτοποιηθούν όλοι έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους» τόνισε και ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων,  του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και την Πολιτική Προστασία, καθώς και όλους τους διασώστες, τους εθελοντές και τα παραπλέοντα πλοία, γιατί - όπως είπε- «ίσως να μην έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα τόσο πολύπλοκο περιστατικό».