Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη, Ντίνα Καραμάνου

Στην κατάψυξη μπαίνει όλη χώρα, καθώς έρχεται ραγδαία επιδέινωση του καιρού τις επόμενες ώρες. Ήδη υπάρχει σφοδρή χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ, στην Αττική,  με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου- Ωρωπού, Καλάμου- Ωρωπού, Καπανδριτίου- Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας λόγω της χιονόπτωσης, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας-Αττικής, στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο-Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων του Αλεποχωρίου και της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Δερβενοχωρίων.

Νωρίτερα μάλιστα, δεκάδες οχήματα ακινητοποίηθηκαν στον επαρχιακό δρόμο της Μαλακάσας και σχηματίστηκαν ουρές για ώρες, ενώ έκτακτα μέτρα λαμβάνονται στον Διόνυσο. Στην Ορεστιάδα η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη που καταστράφηκε ολοσχερώς η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου - Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε το βράδυ η κυκλοφορία των οχημάτων στο νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της Νεμέας καθώς και στο ύψος της Τσακώνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Προβλήματα σημειώνονται και σε σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας. Λόγω του χιονιού συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδός Κερασιάς - Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας» στην Πέλλα, ενώ κλειστή, εξαιτίας παγετού, είναι και η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επίσης και η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), στο Κιλκίς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Στην «κατάψυξη» η χώρα

Βροχές, καταιγίδες και θερμοκρασίες από 10 έως και 15 βαθμούς επικρατούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Η υπόλοιπη χώρα, έχει μπει από το πρωί της Τρίτης στην «κατάψυξη», από την οποία δεν αναμένεται να βγει σύντομα.

Χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπό το μηδέν, έχουν καταγραφεί σε μεγάλες πόλεις αλλά και στην Αττική, ενώ τις επόμενες ώρες οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν.

Ολικός παγετός και 20 βαθμοί υπό το μηδέν

Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ο υδράργυρος έχει κάνει βουτιά υπό το μηδέν.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ σημειώθηκαν στη Φλώρινα, όπου το θερμόμετρο «έδειξε» 11 βαθμούς υπό το μηδέν. Μείον 6 βαθμοί η θερμοκρασία στην Κοζάνη, μείον 4 στην Άμφισσα, μείον 2 σε Αλεξανδρούπολη και Λαμία.

Στα Τρίκαλα η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, όπου χιονίζει τις τελευταίες ώρες. 

Και η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει προβλήματα από την πυκνή χιονόπτωση. Στην Τρίπολη χιονίζει από το πρωί και από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης μέσα στην πόλη το «έστρωσε».

Σύμφωνα με τον μετεωρολό Μιχάλη Σιούτα, από το βράδυ της Τρίτης στη Φλώρινα το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει ακόμη και 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ σε ολόκληρη τη Μακεδονία θα «πέσει» στους μείον 15.

«Η Μακεδονία και η Θράκη θα έχουν ολικό παγετό, καθώς την Τετάρτη και την Πέμπη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους μείον 3 βαθμούς Κελσίου».

Χιόνια και πολύ κρύο στην Αττική

Τα βόρεια προάστεια της Αττικής είδαν «άσπρη μέρα», καθώς από το πρωί πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού,  ενώ οι θερμοκρασίες σε πολλά σημεία είναι πολικές.

Ήδη το θερμόμετρο έδειξε μείον 6 βαθμούς στα Οινόφυτα, μείον 2 στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, 0 βαθμούς στην Πεντέλη και μόλις έναν βαθμό σε Διόνυσο και Δροσιά.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η δημοτική αρχή στον Διόνυσο για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου που δημοσιεύει το edionysos.gr:

Εκχιονισμός πραγματοποιείται ήδη, όπου υπάρχει ανάγκη, και θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ σε κάθε δημοτική ενότητα υπάρχουν διαθέσιμα 2-4 οχήματα για εκχιονισμό των οδών αρμοδιότητας του Δήμου.

Προσοχή στον πάγο! 

Από το βράδυ της Τρίτης, θα το «στρώσει» ακόμα... και στην Κηφισίας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

«Σε ορεινά προάστεια όπως οι Θρακομακεδόνες, η Δροσιά, τα Βίλια Αττικής, θα έχουμε έντονη χιονόστρωση, αλλά δεν αποκλείεται και σε πιο χαμηλές περιοχές όπως το Μαρούσι να δούμε στρωμένο χιόνι», λέει ο κ. Σιούτας. 

Το μεγάλο πρόβλημα για τους οδηγούς και τους πεζούς θα είναι ο παγετός.

Κυρίως τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες, σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα ο πάγος θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα μέχρι και την Πέμπτη.

Μετα... δυσκολίας

Προβλήματα υπάρχουν και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες δυσκολίες.

Στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού από το 12-ο χιλιόμετρο έως το 30-ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται δύσκολα και σε κάποιες περιόδους η Τροχαία επιβάλλει τη χρήση αλυσίδων. Το ύψος του χιονιού δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά, όμως, παρά το γεγονός ότι το οδόστρωμα έχει καλυφθεί με αλάτι, το χιόνι πάνω στο οδόστρωμα είναι παγωμένο και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μηχανήματα η τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στον δρόμο Λαμίας- Άμφισσας, από το ύψος του 7-ου χλμ έως και το 27-ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Γραβιάς, παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά ρίχνουν αλάτι από το πρωί, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς το χιόνι έχει παγώσει στο οδόστρωμα.

Στον δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, ιδιαίτερα από το 50-ο χλμ έως τη σήραγγα του Καρπενησίου, υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως, προς το παρόν, αντιμετωπίζονται.

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, που εκδηλώνονται από το βράδυ της Δευτέρας. Ειδικότερα, κλειστός παραμένει ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πούντας- Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Το «έστρωσε» και στη Λέσβο

Το απόγευμα της Τρίτης άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στα ορεινά της Λέσβου.

Λίγο αργότερα η χιονόπτωση άρχισε να γίνεται πιο έντονη με αποτέλεσμα να πέφτουν νιφάδες χιονιού ακόμα και στα πεδινά.

Ήδη το χιόνι έχει ντύσει στα λευκά αρκετά ορεινά χωριά και πόλεις του Νομού Λέσβου.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στις μετακινήσεις των αυτοκινήτων στις κυρίως ορεινές περιοχές όπου χρειάζεται οπωσδήποτε η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας

Έντονη βροχόπτωση στο οδικό δίκτυο Μαλακάσας – Ωρωπού, στον παράδρομο Ν.Ε.Ο.Α.Λ., στο ύψος της Μαλακάσας και Καπανδριτίου – Καλάμου, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό οχημάτων. Δ.A. Καστοριάς Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μεσω Βιτσίου), από 18ο – 28ο χλμ. Επ.Ο.Καστοριάς –Ιωαννίνων (μεσω Νεστορίου), από 25ο – 50ο χλμ.

Δ.Α. Πέλλας

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ «Βόρρας».

Διαδημοτική Οδός Τ.Κ. Περιστέρας Ακράτας, προς Χ/Κ Καλαβρύτων.

Δ.Α. Ευρυτανίας

Επ.Ο. Καρπενισίου - Αγ. Βλαχέρνας, από 32ο - 38ο χλμ.

Δ.Α. Αλεξανδρούπολης

- Λόγω έντονων βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία στην κοίτη του ποταμού Έβρου, η στάθμη του νερού έχει ως ακολούθως:

1. Στην περιοχή Κήπων, (6,20) μ., με όριο επιφυλακής τα (6,00) μ.

2. Στην περιοχή Πετάλου, (6,00) μ., με όριο επιφυλακής τα (5,60) μ.

 • Δ.Α. Ροδόπης

- Λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων των ποταμών, στις ισόπεδες διαβάσεις Σκαλώματος – Δοκού – Κάλχα – Ποντικόρεμα – Λισσός – Ιάσιο – Έβρενο – Στρύμη – Αετοκορυφή – Διώνη και Κομψάτου, περιοχή Μωσαϊκού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων.

 • Δ.Α. Ορεστιάδας

Καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ύψος της Τ.Κ Ορμενίου και σε μήκος 10 μέτρων, η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου - Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.

Δ.Α. Κιλκίς

Επ.Ο Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), καταστροφή του ασφαλτοτάπητα, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

 • Δ.Α Ιωαννίνων

Επ. Ο. Τ.Δ. Λαλίζας - Τ.Δ. Δομολέσσα, σημειώθηκε καθίζηση σε τσιμεντένια γέφυρα.

Που χρειάζονται αλυσίδες 

 • Π.Ε.Ο Αθηνών – Θηβών, στο 25ο χλμ. (ρεύμα προς Θήβα), περιοχή Βίλια.

 • Λεωφ. Πάρνηθας, στο 22ο χλμ. (ρεύμα προς Καζίνο).

 • Δ.A. Φλώρινας

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινών ελαστικών εκτός των κάτωθι σημείων:

Ε.Ο. Φλώρινας – Κοζάνης, από το 28ο χλμ (μέχρι όρια Π.Ε. Κοζάνης & Πέλλας).

Πεδινή περιοχή Αμυνταίου.

 • Δ.A. Καστοριάς

Ε.Ο.Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου), από 25ο – 10ο χλμ.

Ε.Ο.Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς) 10ο – 25ο χλμ.

Ε.Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο – 28ο χλμ.

Ε.Ο. Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο - 50ο χλμ.

 • Δ.A. Γρεβενών

Ε.Ο Γρεβενών – Τρικάλων από 15ο εώς 30 χλμ.

ΕΠ.Ο Ελασσόνας- Δεσχάτης-Καλαμπάς από 32ο εως 50ο .

ΕΠ.Ο Δεσχάτης-Καρπερού.

Δ.Α. Πέλλας

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρρας», από 11ο - 25ο χλμ.

 • Δ.Α. Κιλκίς

Επ. Ο. Καστανερής - Μεγ. Λειβαδιών.

 • Δ.Α. Ημαθίας

Επ. Ο. Βέροιας – Χ/Κ Σελίου, από 19ο – 26ο χλμ.

Π.Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 89ο – 98,3ο χλμ.

Δημ. Ο. Νάουσας – Τρία Πέντε Πηγάδια (χιονοδρομικό κέντρο), από 10ο – 17ο χλμ.

Επ. Ο. Νάουσα – Σελίου, από 15ο – 20ο χλμ.

       Δ.Α. Ιωαννίνων

Ε. Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 90 ο- 115ο χλμ.

Επ. Ο. Δ.Δ. Αετομηλίτσας- Φούρκας- Πληκατίου- Ασημοχωρίου- Γοργοποτάμου Χιονάδων.

Επ. Ο. Δ.Δ. Βωβούσας – Φλαμπουράρι- Γρεβενίτι - Μηλιάς Μετσόβου.

 • Δ.Α Καρδίτσας

Επ. Ο. Καρδιτσας -Άρτας, θέση «Τύμπανος», από 47ο - 61ο χλμ.

Επ. Ο. Μουζακίου - Στεφανιάδας, θέση «Αγ.Νικόλαος», από 12ο - 22ο χλμ.

 • Δ.Α Τρικάλων

Ε.Ο Τρικάλων - Άρτας, από 19ο - 75ο χλμ.

Ε.Ο Τρικάλων –Ιωαννίνων, από 36ο - 62ο χλμ

Επ. Ο. Πύλης – Μεσοχώρας, από 22ο- 40ο χλμ.

Επ. Ο. Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου, από 7ο - 15ο χλμ.

Επ. Ο. Καλαμπάκας –Χρυσομυλιάς, από 35ο - 42ο χλμ.

Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο τοπικων κοινωτήτων Χαλκίου,Ανθούσας,Κατάφυτου,

Καλλυρόης, Στεφανίου, Κρανίας, Δολιανών,Πολυθέας,Μυλίας του Δημου Καλαμπάκας.

Ορεινό Επαρχιακό Οδικό Δικτυό του δήμου Πύλης.

 • Δ.Α Ευρυτανίας

Επ. Ο. Καρπενησίου- Φουρνά -Καρδίτσας , θέση «Βράχος» από 13ο - 25ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Προυσού- Αγρινίου, θέση «Αραποκέφαλα», από 35ο - 45ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου- Κρικέλλου- Δομνίστας, από 14ο - 24ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου- Χ/Κ Καρπενησίου, από 8ο - 13ο χλμ.

 • Δ.Α Φθιώτιδας

Επ. Ο Λαμίας- Καρπενησίου από 59ο εώς 64ο χλμ.

 • Δ.Α Εύβοιας

Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού, από Καστέλλα έως Μαντούδι, από 23ο – 50ο χλμ.

Τα μεγάλα οχήματα (Φορτηγά-Λεωφορεία κ.λ.π) ακινητοποιούνται στη Καστέλλα

(Χ/Θ 17 προς Αιδηψό) και στο Προκόπι (50 Χ/Θ προς Χαλκίδα).

 • Δ.Α Αχαΐας

Ε.Ο. Καλαβρύτων -Πούντας

Ε.Ο. από το 3ο χλμ. έως το Χ/Κ

 • Δ.Α Κορίνθου

Επ. Ο. Ξυλοκάστρου –Τρικάλων, από 18ο χλμ. και άνω

Επ. Ο. Τρικάλων-Καρυάς, από 1ο χλμ. και άνω

Επ. Ο. Δερβενίου-Γκούρας, από 16ο χλμ. και άνω

Επ. Ο. Κιάτου –Γκούρας, από 17ο χλμ.