current views are: 2

30 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:10

Στους 236 οι έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic – Aλαλούμ με τους αγνοούμενους

Δεν λέει να τελειώσει η τραγωδία με το Norman Atlantic, καθώς η λίστα με τους νεκρούς συνεχώς μεγαλώνει.

Δημοσίευση 15:10’
αρθρο-newpost

Δεν λέει να τελειώσει η τραγωδία με το Norman Atlantic, καθώς η λίστα με τους νεκρούς συνεχώς μεγαλώνει.

Στους 236 είναι ο αριθμός των ελλήνων διασωθέντων του Norman Atlantic, την ώρα που άγνωστη είναι η τύχη δεκάδων επιβατών, καθώς συνεχίζεται το κομφούζιο με τις λίστες των αγνοουμένων.

Στο Μπρίντιζι έφτασε πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού με 200 διασωθέντες, εκ των οποίων 35 είναι Έλληνες ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό -των ελλήνων διασωθέντων- από τους 201 στους 236 σε σύνολο 268, σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Πηγές από το λιμενικό σώμα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε δύο πολεμικά πλοία του ιταλικού ναυτικού αλλά και στο San Giorgio.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει δραματικά. Μέχρι στιγμής ανέρχεται στους 13 σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή. Το ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην τελευταία ενημέρωση έκανε λόγο για 11 νεκρούς.

Αλαλούμ με επιβάτες και αγνοούμενους

Οι ιταλικές αρχές δεν γνωρίζουν τα στοιχεία πολλών διασωθέντων ούτε και και τον πραγματικό αριθμό των επιβατών του πλοίου στο μοιραίο ταξίδι. 

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι δεν έχουν στοιχεία για 179 άτομα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 46 Έλληνες που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Η αγωνία και η οργή των συγγενών τους ξεχειλίζει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους μέσω Facebook. 

Πανικός επικρατεί στα σημεία υποδοχής των ναυαγών στην Ιταλία, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν μη καταγεγραμμένοι επιβάτες ή διασωθέντες που έχουν χαθεί στο χάος της καταγραφής των στοιχείων και δεν έχει καταγραφεί η ταυτότητά τους. 

Ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι στο πλοίο επέβαιναν 78 επιβαίνοντες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τελικά ήταν 475, ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επέμεναν μέχρι σήμερα ότι είναι 478.

Ωστόσο, το μεσημέρι, ο γενικός εισαγγελέας του Μπάρι ανέφερε ότι στο πλοίο, τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, υπήρχαν 499 άτομα.

Eπίσης, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν είναι σαφές πόσοι παράνομοι μετανάστες υπήρχαν στο Norman Atlantic. Νωρίτερα, πάντως, οι ιταλικές αρχές σημείωναν ότι στο στο πλοίο επέβαιναν 475 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση εντοπισμού ναυαγών στο σημείο του ναυτικού δυστυχήματος, καθώς εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη και άλλων νεκρών όσο περνούν οι ώρες και βρίσκουν νέα ονόματα στις λίστες που δεν έχουν καταγραφεί στους διασωθέντες. 

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν δύο ελικόπτερα του S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Βόλπε στο πλοίο τη στιγμή του δυστυχήματος επέβαιναν 499 άνθρωποι, και όπως δήλωσε:

«Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω».

Ακόμη, ο ισαγγελέας του Μπάρι πρόσθεσε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών, οι διασωθέντες από το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού του δεύτερου νεκρού έλληνα, του Κώστα Κουφόπουλου.

Νωρίτερα σε ενημέρωση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική τραγωδία, έγινε γνωστό ότι είχαν διασωθεί 201 Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στα πλοία ή στο ελληνικό έδαφος. 

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, συνεχίζεται η διαδικασία της επιβεβαίωσης και διασταύρωσης ονομάτων από ιταλικές αρχές, αλλά και από πλοιάρχους ξένων πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Επεσήμανε τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση των ονομάτων, καθώς εκ μέρους της Ιταλίας, τα περισσότερα ελληνικά ονόματα γράφονται λανθασμένα ή αλλοιωμένα με λατινικούς χαρακτήρες, αιτιολογώντας έτσι την καθυστέρηση που υπάρχει. «Γι’ αυτό το λόγο μετέβη στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης βρίσκεται ο υποναύαρχος κ. Πετρόπουλος που συνδράμει στη διαδικασία ταυτοποίησης. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας.

Κατά την ενημέρωση έγινε γνωστό πως τα ξημερώματα της Κυριακής για την πυρκαγιά στο πλοίο ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές επιβάτης.

 


σχετικα αρθρα