Σε ετοιμότητα παραμένει ο μηχανισμός των Περιφερειών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, που ενισχύονται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες διαμορφώνουν έναν "κλοιό" ολικού παγετού.

Σήμερα το πρωί, το θερμόμετρο έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -7 στην Καστοριά, -9 στην Κοζάνη, -4 στο Πολύκαστρο, -4 στην Αλεξανδρούπολη και -1 στη Θεσσαλονίκη. Χιονοπτώσεις σημειώνονται -μεταξύ άλλων- σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες (κυρίως στα ορεινά), στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, αλλά και στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Σαμοθράκη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σχεδόν όλη χιονισμένη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Βαρβαρούσης, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο βράδυ τα μηχανήματα δούλευαν και έριχναν αλάτι ούτως ώστε να μην κλείσει το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στη Δυτική Μακεδονία που είναι "άσπρη" από το χιόνι, η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αραιή -σε σχέση με χθες- χιονόπτωση. "Έχει μειωθεί η ένταση της χιονόπτωσης, είναι καλή η εικόνα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πρόδρομος Ασλανίδης.

Επεσήμανε δε, ότι χιόνιζε κατά τη διάρκεια της νύχτας και η χιονόπτωση συνεχίζεται και σήμερα στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, ενώ η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Κοζάνης και την Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Προσοχή χρειάζεται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα προβλήματα σε ορεινούς -κυρίως- οδικούς άξονες αντιμετωπίζονται, ενώ το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 1 έως και 40 εκατοστά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές, πρόβλημα, ωστόσο παραμένει ο παγετός, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Χρήστος Καραμπούζης.

Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στον Βόλο και σε άλλες πόλεις της Μαγνησίας, όπως επίσης και στα Τρίκαλα, στη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, χιόνισε στη Σαμοθράκη και στα ορεινά των νομών της Περιφέρειας, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εστιάζει την προσοχή της στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων που συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους.