Επί πεντέμισι ώρες κατέθετε στις Αρχές του Μπάρι, ο πλοίαρχος του μοιραίου Norman Atlantic, Aρτζίλιο Τζακομάτσι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Τζακομάτσι φέρεται να ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί πυρασφάλειας του πλοίου. Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν σήμανε συναγερμός για την ειδοποίηση των επιβατών όταν ξέσπασε η φωτιά, πιθανότατα στο γκαράζ του πλοίου, με τον πλοίαρχο να υποστηρίζει ότι δεν σήμανε συναγερμός για να μην προκαλέσουν πανικό στους επιβάτες!

«Πρώτα προχωρήσαμε σε εσωτερικό συναγερμό μεταξύ του πληρώματος, γιατί λόγω του μεγέθους της φωτιάς, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε πανικό στους επιβάτες. Αργότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημάναμε συναγερμό» υποστήριξε ο πλοίαρχος, απαντώντας και στις καταγγελίες διασωθέντων ότι το πλήρωμα του μοιραίου σκάφους καθυστέρησε να ενημερώσει τους επιβάτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές αρχές περιγράφουν τον ιταλό πλοίαρχο ως έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να επιστρατευτεί ενδιάμεσος στο Norman Atlantic.

Οι καταθέσεις συνεχίζονται με τα μέλη του πληρώματος, ενώ με εντολή εισαγγελέα το Norman Atlantic θα ρυμουλκηθεί στο Μπρίντιζι, ενώ το ιταλικό λιμενικό έχει κατασχέσει όλα τα βίντεο από τα κινητά των διασωθέντων, που μετέφερε το San Giorgio, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις έρευνες.