Aπό τη Ελλάδα στη Νότια Ιταλία, με βάρκα την ελπίδα, οι συγγενείς των αγνοουμένων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, την ώρα που συνεχίζεται το «χάος» με τους αριθμούς των επιβατών και όσων δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. 

Αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», οικογένειες αγνοουμένων, που επέβαιναν στο πλοίο , για να αναζητήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε νοσοκομεία.

Η αναζήτηση των αγαπημένων τους προσώπων θα γίνει σε συνεργασία με τις ελληνικές προξενικές αρχές και την πλοκτήτρια εταιρία και με τη βοήθεια διερμηνέα και γιατρού, κυρίως στα νοσοκομεία της Ιταλίας όπου διακομίστηκαν επιβάτες του μοιραίου πλοίου.

Έξι ημέρες μετά το θλιβερό δυστύχημα ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νεκρών αλλά και ο αριθμός των αγνοουμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Γεώργιου Δούλη ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο πρώτος νεκρός Έλληνας του δυστυχήματος.

«Ενενήντα είναι οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, 18 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδας» τόνισε το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5, διευκρινίζοντας ότι «ίδια ονόματα μπορεί και να έχουν συμπεριληφθεί στις ιταλικές λίστες περισσότερες από μια φορές, με ελαφρώς διαφορετική γραφή».

Αnsa: Ποινικές διώξεις σε εκπροσώπους της ΑΝΕΚ

To ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsa μετέδωσε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος δύο εκπροσώπων της εταιρίας ΑΝΕΚ και δυο μελών του πληρώματος.

Οι διώξεις αφορούν τις κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και πρόκλησης ναυαγίου εξ αμελείας.

H αγωνία των συγγενών

Ανάμεσα στους συγγενείς των αγνοουμένων είναι και ο γιος του Σερραίου οδηγού φορτηγού, Νίκου Σαγιρίδη, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των αγνοούμενων επιβατών. «Ελπίζουμε να τον βρούμε ζωντανό, έστω και βαριά τραυματισμένο. Θα ψάξουμε σε όλα τα νοσοκομεία τη Ιταλίας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιος του οδηγού φορτηγού, Κώστας Σαγιρίδης, λίγο πριν πάρει τις τελευταίες οδηγίες από την εταιρία ΑΝΕΚ LINES για να επιβιβαστεί με τη σύζυγο του, στο αεροπλάνο για Ιταλία, με άλλους 17 συγγενείς των εννέα μέχρι τώρα αγνοουμένων Ελλήνων επιβατών.

«Ο πατέρας μου είναι τριάντα χρόνια οδηγός φορτηγού και δεν είχε ποτέ ατύχημα. Ήταν πολύ έμπειρος. Θα τα έχει καταφέρει», δήλωσε ο Κώστας Σαγιρίδης, που στις δύσκολες αυτές στιγμές - όπως λέει - του λείπει αφάνταστα η μητέρα του που την έχασε πριν από δύο χρόνια.

Ο αγνοούμενος 60χρονος οδηγός Νίκος Σαγιρίδης, από τους Επταμύλους Σερρών, πατέρας τριών παιδιών,εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως οδηγός σε μία Αυστριακή εταιρεία και ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας. Τα Χριστούγεννα τα πέρασε με την οικογένειάτου ,στους Επταμύλους, όμως για την Πρωτοχρονιά έπρεπε να ταξιδέψει με το φορτηγό του. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με τα παιδιά του ήταν το πρωί της Κυριακής, από τότε μέχρι και σήμερα οι δικοί του άνθρωποι ζουν το δικό τους Γολγοθά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 5.45, ενημέρωσε μέσω κινητού τηλεφώνου τα παιδιά του για το συμβάν, όπως και δεκάδες επιβάτες στο πλοίο, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Αμέσως ο γιος του ειδοποίησε τις αρχές, ενώ τον παρότρυνε μα κρατήσει την ψυχραιμία του, λέγοντάς του ότι όλα θα πάνε καλά. «Αγόρι μου δεν θα μας προλάβουνε», ήταν τα τελευταία λόγια του αγνοούμενου Νίκου Σαγιρίδη, όπως λέει ο γιος του.

Μετά από λίγα λεπτά, η επικοινωνία με τον πατέρα του ήταν σχεδόν αδύνατη. «Τον άκουγα να είναι είναι έξω από το φορτηγό, από βαθιά ακουγόταν εκρήξεις, ο κόσμος ούρλιαζε …», θα περιγράψει ο Κώστας Σαγιρίδης.

Όπως αναφέρει από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν μπορούσε πλέον να κάνει το παραμικρό, ενώ λέει ότι είδε τον πατέρα του κάποιος από τους διασωθέντες, στο πέμπτο «ντεκ» του πλοίου, μαζί με άλλους που κρύφτηκαν, πίσω από μια πόρτα για να μην τους χτυπάνε τα κύματα και ο αέρας. «Του τηλεφωνούσαμε συνέχεια το κινητό πλέον δεν λειτουργούσε …Το παν για μας είναι να βρεθεί κατι», θα πει ο νεότερος γιος του αγνοούμενου, Βαγγέλης Σαγιρίδης.

«Παρακολουθούσαμε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς μήπως και τον εντοπίσουμε , άδικα όμως. Επικοινωνήσαμε με τις οικογένειες των λοιπών αγνοούμενων και κάναμε κάποιες ενέργειες από κοινού, προς την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και στον Ερυθρό σταυρό. Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι να ψάξουμε σε όλα τα νοσοκομεία. Ο πατέρας μας δεν έπεσε στη θάλασσα, αν κάποιος ξέρει οτιδήποτε θα παρακαλούσαμε να επικοινωνήσει μαζί μας», επισημαίνει ο Κώστας Σαγιρίδης. Δεν τον εγκαταλείπει η ελπίδα, ενώ ευχαριστεί και τη ναυτιλιακή εταιρία που - όπως λέει-ανέλαβε την ευθύνη των εξόδων προκειμένου να μεταβούν στην Ιταλία οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Στο Μπρίντιζι το πλοίο

Το πλοίο ρυμουλκήθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Ένας από τους, εισαγγελείς που ανέλαβαν την έρευνα για την αποκάλυψη των αιτίων του δυστυχήματος, ο Έτορε Καρντινάλι, μεταβαίνει στο σημείο, προκειμένου να ανέβει στο πλοίο και να εξακριβώσει αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του.