current views are: 1

2 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση14:59

Εισαγγελική έρευνα για το αξιόπλοο του Norman Atlantic

Πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. 

Δημοσίευση 14:59’
αρθρο-newpost

Πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. 

Σειρά πολλαπλών ενεργειών, που έχουν να κάνουν με το αξιόπλοο του Norman Atlantic και με το εάν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, από πλευράς των ελληνικών αλλά και των ιταλικών Αρχών, περιλαμβάνει η προκαταρκτική εξέταση, που ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά για τα αίτια της τραγωδίας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, που επικαλέιται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισαγγελία Πειραιά ζητεί να διερευνηθεί πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, και συγκεκριμένα, αν υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και σωστικά μέσα. Η σχετική έκθεση αυτοψίας και προανακριτικό υλικό θα επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές, καθώς το πλοίο βρίσκεται σε ξένο έδαφος.

Βάσει της συνθήκης Σένγκεν, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μπορεί να ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα, προανακριτικό υλικό και σχετικές εκθέσεις από τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία Πειραιά, σε συνεννόηση με τον κεντρικό λιμενάρχη, να ζητήσει κάποιες καταθέσεις.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.


σχετικα αρθρα