Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα. 

Στη Θεσσαλονίκη,  παρουσία των τοπικών πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή των Θεοφανείων. 

Το σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα στην παλιά παραλία, ένας 13χρονος, μεταξύ των είκοσι που αψηφώντας το δριμύ ψύχος βούτηξαν στα νερά, εκ των οποίων και τρεις ανήλικοι.

Η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ανθιμου και ακολούθησε πομπή επί της οδού Αγίας Σοφίας, μπροστά από το τιμητικό άγημα, μέχρι την παλιά παραλία.

Στην Πάτρα Ο 27χρονος αστυνομικός Ηλίας Χριστόπουλος είναι ο πιστός που έπιασε το σταυρό μετά τη ρήψη του στο λιμάνι της Πάτρας για τον αγιασμό  των υδάτων. Για την ανάσυρση του σταυρού βούτηξαν δεκάδες πιστοί μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος. 

Στα Χανιά η θεία λειτουργία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά και παρά το πολύ κρύο στο ενετικό λιμάνι της πόλης, ωστόσο λόγω του μεγάλου κυματισμού επιλέχθηκε το σημείο που βρίσκεται μπροστά από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Στα παγωμένα νερά του λιμανιού βούτηξαν 10 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν το σταυρό ενώ πολλοί ήταν και οι πολίτες που έδωσαν το παρών.

Και στο Ηράκλειο παρά το τσουχτερό κρύο τα Θεοφάνεια γιορτάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη και ακολούθησε στη συνέχεια η τελετή του αγιασμού των υδάτων στην προβλήτα του Μικρού Κούλε από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Το δριμύ ψύχος δεν εμπόδισε περίπου 30 τολμηρούς βουτηχτές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που έπεσαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν τον τίμιο σταυρό

Με λαμπρότητα έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων σε όλη την Ήπειρο, παρά το τσουχτερό κρύο και την παγωνιά. 

Από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα, οι Ηπειρώτες γιορτάζουν τα Θεοφάνεια σε ποτάμια, στη θάλασσα και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην Άρτα, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την θρησκευτική τελετή ρίψης του Σταυρού, στον ποταμό 'Αραχθο.

Στην Ηγουμενίτσα κωπηλάτες σήκωσαν τον σταυρό από τα παγωμένα νερά της θάλασσας, ενώ στην Πρέβεζα 13 θαρραλέοι νέοι, έπεσαν στον Αμβρακικό κόλπο.

Στα Ιωάννινα χρειάστηκε να καθαριστεί η λίμνη από τα καλάμια που είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες μέρες λόγω των ισχυρών ανέμων στα νερά της στο σημείο όπου επρόκειτο να βουτήξουν οι τολμηροί κολυμβητές. Ο Αγιασμός καθυστέρησε λίγο, όμως πραγματοποιήθηκε με επισημότητα από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Δεκαεπτά τολμηροί κολυμβητές, αψήφησαν την παγωνιά και βούτηξαν στην λίμνη. Το σταυρό έπιασε ένας νεαρός, από την Βόνιτσα που διατηρεί κατάστημα στα Ιωάννινα.

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε και στο λιμάνι της Ζακύνθου, ο αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο.

Παρά το τσουχτερό κρύο, 5 Ζακύνθινοί βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό και να παρουν τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ζακύνθου.

Στην Ζάκυνθο, ο σταυρός δεν πέφτει ελεύθερος στη θάλασσα, αλλά σύμφωνα με την παλιά επτανησιακή παράδοση δένεται σε κοντάρι και βυθίζεται τρεις φορές στο νερό.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και στη Σύρο.