Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η έντονη κακοκαιρία στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των αστέγων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη, συνεργεία των δήμων βρίσκονται νυχθημερόν στους δρόμους προσπαθώντας να εντοπίσουν ανθρώπους χωρίς κατάλυμμα και να τους μεταφέρουν στις κλιματιζόμενες αίθουσες που παραμένουν ανοιχτές.

Στην Αθήνα

«Κάθε βράδυ, υπάλληλοι των δήμων αλλά και εθελοντές βγαίνουν στους δρόμους αναζητώντας άστεγους», λέει στο newpost η υπεύθυνη της ΜΚΟ «Κλίμακα», Άντα Αλαμάνου.

Πρόκειται για κλιμάκια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ-Exelixis, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ – ΕΜΕ κ.ά.) ξεκινούν τις επί τόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα και με τη συνοδεία γιατρού και κοινωνικού λειτουργού  ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, για τη μεταφορά τους σε θερμαινόμενους χώρους.

Ανοιχτές όλο το 24ωρο παραμένουν δύο θερμαινόμενες αίθουσες:

• η Λέσχη Φιλίας στην Γκράβα (Ταυγέτου 60 - τηλ. 210.2231419)
• και το Γραφείο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας στον Κολωνό (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35 - τηλ. 210.5157882).
Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στην τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1595.
Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).  

Στη Θεσσαλονίκη 

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των αστέγων έχει λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Έτσι, όλη τη νύχτα παραμένουν διαθέσιμοι οι παρακάτω χώροι:
1. Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811)
2. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) 
Επιπλέον, συνεχίζεται η δράση των street workers του ΟΚΑΝΑ και της ΜΚΟ PRAKSIS για τον εντοπισμό αστέγων, καθώς και ο εφοδιασμός τους με υπνόσακους και κουβέρτες, που θα διανέμει όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Στον Πειραιά 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ο Ξενώνας Αστέγων του δήμου Πειραιά «Η Ανακούφιση» δέχεται ήδη για φιλοξενία τους άστεγους της πόλης.

Ο ξενώνας βρίσκεται στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση 19. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104133187.
Επίσης, τους άστεγους του Πειραιά θα δέχεται από τις 14:00 και για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία και το Γυμναστήριο Παναγιώτης Σαλπέας που βρίσκεται στην Ακτή Ξαβερίου 1.
Τηλέφωνο 2104282231- 237. 

Στην Κρήτη 

Την ικανοποίησή του για την άψογη λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Υποδοχής Αστέγων κατά τις ημέρες εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, που επισκέφθηκε το Κέντρο μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής πολιτικής του δήμου κ. Αθηνά Σπανάκη –Κοχιαδάκη.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, ο δήμαρχος διαπίστωσε για άλλη μια φορά από κοντά τη στήριξη που παρέχει αυτή η σημαντική κοινωνική δομή του Δήμου σε άστεγους αλλά και πολίτες που έχουν ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης και πολύ περισσότερο τη δυνατότητα που τους δίνεται να διανυκτερεύσουν στις ειδικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.  
Πάνω από 25 άτομα έχουν βρει στέγη τις νυχτερινές ώρες στο κέντρο τις τελευταίες ημέρες και σε δεκάδες άλλους έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες σίτισης και προσωρινής διαμονής ενώ τις ημέρες με το τσουχτερό κρύο, τις βροχές και τα χιόνια παραμένει ανοικτό και κατά τη διάρκεια της νύκτας για την παραμονή τυχόν επιπλέον αστέγων. Στο χώρο υπάρχει θέρμανση και δυνατότητα διανυκτέρευσης.
Τα Κέντρο Αστέγων  βρίσκεται στη Λ. Ικάρου αρ. 121, στη Νέα Αλικαρνασσό (έναντι ΣΕΑΠ), τηλ. 2810 229944.
Οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν για τα παραπάνω όσους εντοπίζουν να βρίσκονται σε ανάγκη ή να ενημερώνουν το Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής Αστέγων στο τηλ. 2810 229944 ή στη Γραμμή SOS 8011116000. 

Στην Πάτρα 

Σε ετοιμότητα τέθηκε ο Δήμος Πατρέων για τους άστεγους λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων με πτώση της θερμοκρασίας. Από τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρο Τουλγαρίδη, γίνονται γνωστά τα εξής σε ό,τι αφορά την παροχή προσωρινού καταλύματος σε άστεγους συμπολίτες μας που βρίσκονται αυτή την στιγμή στον δρόμο και έχουν ανάγκη προστασίας:

Ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός καλούν όλους τους συμπολίτες και τις υπηρεσίες που γνωρίζουν περιστατικά αστέγων να ενημερώσουν σχετικά τις υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούμε εφ’ όσον είναι εφικτό.

Επιπλέον όποιος έχει την δυνατότητα  να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή του Δήμου με κάποια από τα παρακάτω είδη:
-Κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες – υπνόσακους – μαξιλάρια κλπ)
-Κρεβάτια, ράντζα, Στρώματα ή άλλα υποστρώματα
-Πρόχειρα γεύματα, ζεστά ροφήματα, ξηρά τροφή για το ψύχος (σταφίδες, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών και ξηρούς καρπούς)
-Θερμαντικά σώματα που μπορεί να διαθέσετε για το διάστημα αυτό.
Τηλ επικοινωνίας: Αμαλία Τράκα: 2620390972- 6984617546, Βάσω Αλέρτα: 6977752762 και Αγγελική Ψαρρού: 2610390968 / 6984617545.