Σε δίκη παραπέμπεται για τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών με το βούλευμα του (αριθμ. 44/2015), παρέπεμψε τον κ. Διώτη για δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της απιστίας. 

Με το βούλευμα γίνεται δεκτή, στο σύνολο της, η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου, ο οποίος είχε ζητήσει την παραπομπή Διώτη για απιστία και την απαλλαγή του για το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες καταλογίζουν στον κ. Διώτη ότι δεν αξιοποίησε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ με τους περίπου 2.000 καταθέτες στην HSBC ώστε να αντληθούν στοιχεία για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, απορρίπτοντας τη θέση του πρώην εισαγγελέα ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Παράλληλα, απαλλάσσεται από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου.

Ταυτόχρονα απαλλάχθηκε ο προκάτοχος του κ. Διώτη στον ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης. Οι δικαστές δέχθηκαν ότι δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη του βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση,  πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα αρχίσει στο ειδικό δικαστήριο στις 25 Φεβρουαρίου. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βαρύνεται με το κακούργημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου και με το επίσης κακούργημα της απόπειρας απιστίας.