Προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε υπουργείο Οικονομικών και τους εκπροσώπους των στρατιωτικών να καταθέσουν υπομνήματα για τα αναδρομικά των ενστόλων.

Η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του ΣτΕ συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο, για να εξετάσει εάν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε μετά την προθεσμία που είχε δώσει στις αμετάκλητες αποφάσεις  της Ολομέλειας για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των σωμάτων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή εξέδωσε τέσσερα πρακτικά (10-13/2014) τα οποία έθεταν προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς την τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.

 

Το δίμηνο αυτό παρατάθηκε στο μεσοδιάστημα καθώς κατατέθηκαν στο ΣτΕ και νέες αιτήσεις μη συμμόρφωσης και από άλλες ενώσεις στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν ασαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους δικαστές του ΣτΕ, ενώ από την πλευρά τους οι  εκπρόσωποι των ενστόλων τάχθηκαν με τις θέσεις των επίμαχων τεσσάρων πρακτικών της Επιτροπής Συμμόρφωσης.

Κατά την σημερινή διάσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Αξιωματικών Αστυνομίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής.

Την τριμελή επιτροπή, εκτός από τον κ. Ρίζο, την απαρτίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια της υπόθεσης).

Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή Συμμόρφωσης στα επίμαχα πρακτικά του περασμένου Σεπτεμβρίου υπογράμμιζε, μεταξύ των άλλων, ότι θα αποτελούσε αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας η αναδρομική αύξηση των αποδοχών των ενστόλων στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, δεν συνιστά νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.

Μετά την κατάθεση των υπομνημάτων, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα εκδοθούν τα σχετικά πρακτικά της Επιτροπής Συμμόρφωσης.