Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Λίγο τα ανοιχτά σύνορα, λίγο τα... πολλά σύνορα, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής πάσης φύσεως οπλισμού.

Καλάσνικοφ, εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, βρίσκονται σε αφθονία και απευθύνονται... σε όλα τα βαλάντια.

Ο έλεγχος των φορτίων, ακατόρθωτος.

Κυρίως με πλοία από θαλάσσης, πιο σπάνια με γαϊδούρια και μουλάρια απο κρυφά μονοπάτια, αλλά τις περισσότερες φορές δια της νόμιμης οδού: από τα τελωνεία, περνούν τα παράνομα όπλα τα σύνορα της χώρας.

«Είμαστε μέλος της Ευρώπης, δεν μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα φορτηγά που έρχονται από χώρες της ΕΕ», λέει στο newpost ο πρόεδρος των τελωνειακών Δημήτρης Τριμπόνιας.

«Σε όλη την Ελλάδα υπηρετούν 1500 υπάλληλοι, έτσι κάνουμε μόνο την απαραίτητη δουλειά, ελέγχουμε φορτία που έρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν αλλά και εκείνα για τα οποία υπάρχουν υποψίες», προσθέτει.

«Βέβαια, από την Αλβανία, υπάρχει στοκ όπλων στην Ελλάδα, από την εποχή που είχαν ανοίξει οι φυλακές και τα στρατόπεδα. Είναι πολύ λιγότερα αυτά που έρχονται από εκεί. Τα περισσότερα έρχονται από τη Μεσόγειο», λέει ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμας. 

Τα παράνομα όπλα έρχονται στη χώρα είτε από θαλάσσης στην Κρήτη, είτε οδικώς από τα Βαλκάνια, κυρίως από την Αλβανία. Σύμφωνα με πηγές του newpost, το καράβι είναι το πιο... ασφαλές μέσον μεταφοράς, αφού οι έλεγχοι στα φορτία «χαλαρώνουν» με το κατάλληλο φιλοδώρημα στους κατάλληλους ανθρώπους. 

Το καλάσνικοφ είναι το πιο διαδεδομένο όπλο στη χώρα μας, γιατί είναι εύχρηστο αλλά και φτηνό. Στην... αγορά, κυκλοφορούν και «παρθένα»-δηλαδή αχρησιμοποίητα-όπλα, τα οποία πωλούνται προς 2.500 έως 3.000 ευρώ, αλλά και μεταχειρισμένα, η τιμή των οποίων ποτέ δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. 

Το καλάσνικοφ είναι ένα εύχρηστο όπλο, ανθεκτικό και εύκολο στη χρήση, για αυτό είναι και περιζήτητο. «Το μεγάλο στοκ διατηρεί την τιμή του στην Ελλάδα τόσο χαμηλή», λέει ο κ. Ντούμας.