Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Όλο και περισσότερες αναφορές για δέντρα που «σπάνε» από τον αέρα τα τελευταία χρόνια τρομάζουν με τα αποτελέσματά τους: μία γυναίκα έχασε τη ζωή της το πρωί της Δευτέρας, στη Μυτιλήνη, όταν ένα δέντρο έπεσε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Δεν είναι, όμως, ο αέρας που «ρίχνει» τα δέντρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως λεει στο newpost, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων,  Αντώνης Ρούτσας «η διάρκεια ζωής ενός δέντρου μειώνεται όταν αυτό δεν συντηρείται σωστά, ή όταν η επιλογή της τοποθεσίας είναι λάθος».

Σύμφωνα με τον κ. Ρούτσα, ειδικά στα αστικά κέντρα το ριζικό σύστημα των δέντρων δεν μπορεί να αναπτυχθεί βαθιά στο έδαφος.

«Για αυτό είναι καλό στις πόλεις να μην υπάρχουν μεγάλα δέντρα, δεν θα επιβιώσουν», συμπληρώνει, ενώ μεγάλο βάρος δίνει και στην περιποίηση του δέντρου.

«Αν δεν ποτίζεται τακτικά το δέντρο, οι χυμοί δεν ανεβαίνουν προς τα κλαδιά, ο κορμός ξεραίνεται και το δέντρο είναι ευάλωτο«, λέει ενώ εφιστά την προσοχή και σε αυτό που πάντα... ξεχνάμε: «όταν τα κλαδιά του σταματούν να δίνουν καρπό, το δέντρο πρέπει να κλαδεύεται», λέει.