Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Δύο συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού βρίσκονται στα «χέρια» της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι φέρονται να είχαν σημαντικό ρόλο στα σχέδια και την εκτέλεση του σχεδιαζόμενου χτυπήματος στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον Εισαγγελέα. Πρόκειται για 37χρονο Αλβανό, ενοικιαστή της γιάφκας της Αναβύσσου, καθώς αποτυπώματά του βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, καθώς και για τον 54χρονο απότακτο αστυνομικό από τα ΕΚΑΜ.

Το χρονικό

Τα αποτυπώματα και ίχνη DNA των δύο ατόμων, ενός 54χρονου Έλληνα και ενός 37χρονου Αλβανού που βρέθηκαν μέσα σε γιάφκες στην Ανάβυσσο και στο Λουτράκι οδήγησαν την Αντιτρομοκρατική στα χνάρια των δύο συνεργών.

Χτες το απόγευμα άνδρες της Αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν τους συνεργάτες του Ξηρού έπειτα από επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας κοντά στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην έδρα της Αντιτρομοκρατικής.

Για τους δύο συλληφθέντες είχαν εκδοθεί εντάλματα από τον ειδικό εφέτη ανακριτή. Οι άνδρες της Αστυνομίας είχαν πληροφορίες για το που βρίσκονται και που κινούνται οι δύο συνεργοί και σε μια καλά στημένη επιχείρηση τους... έπιασαν εν κινήσει. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Ενδεικτικό της δράσης τους είναι ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ένταξη ως μέλους και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, τρομοκρακτικές πράξεις, παράνομης κατοχής καλάσνικοφ, πιστολιών, χειρομβομβίδων, εκρηκτικών μηχανισμών, πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου και υπόθαλψη εγκληματία.

Ο κομβικός ρόλος του πρώην ΕΚΑΜίτη και του «Θεοχάρη»

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δύο συνεργοί είχαν τον ρόλο του «υποστηρικτή» στα κρυσφήγετα του Ξηρού. Ο 54χρονος Χ.Π. φέρεται να προμήθευσε οπλισμό τον Ξηρό, ανήκει στον ποινικό χώρο, και μάλιστα ήταν απότακτος της Αστυνομίας και υπηρετούσε στα ΕΚΑΜ ενώ μετά την εμπλοκλή σε κύκλωμα λαθραίων στιγάρων αλλά και αρχαιοκαπηλίας και τελικά επέστρεψε στην περιοχή της Καλαμάτας.

Ο 37χρονος Αλβανός που είναι γνωστός με το όνομα «Θεοχάρης» νοίκιασε τη γιάφκα στην Ανάβυσσο. Και οι δύο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν «κορμοί» στο επιχειρησιακό σχέδιο του Χριστόδουλου Ξηρού για το χτύπημα στον Κορυδαλλό.

Ωστόσο παραμένει άφαντη η καταζητούμενη Αγγελική. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών.